Állami támogatással zöldítik a kriptovalutákat

New Yorkban a kriptovaluta bányászat korlátozásával próbálják megvédeni a környezetet. Az Egyesült Királyságban inkább a környezetkímélő kezdeményezéseket támogatják. Így jutott most új forrásokhoz a Zumo, egy startup, amely „karbonmentesítené” a kriptoszektort.

A Zumo egy edinburghi központú startup, amely egy kriptovaluta-kereskedő alkalmazást működtet. Az alkalmazásban elindult egy új program Zero Hero néven. Ennek keretein belül a felületen végbemenő összes bitcoin ügylet energiafogyasztását megpróbálja zöldíteni a startup.

A zöldítés itt annyit tesz, hogy a Zumo megújuló energia tanúsítványok vásárlásával kompenzálja a bitcoin bányászat fosszilis energiaforrás-használatát. A bitcoin bányászat óriási energiaigénnyel rendelkezik és nagy szén-dioxid-kibocsátással jár, ugyanis jellemzően nem megújuló energiaforrásokat használ.

A program a bitcoin bányászat átlagos energiaigényét 2009 és 2021 között vizsgálja. A széles idősávot a régóta forgalomban lévő bitcoinok, és a viszonylag alacsonyabb energiaigényük indokolja. Az átlagos érték az alapján kerül megállapításra, hogy mennyi megújuló energia tanúsítványt kell vásárolni. A tanúsítványok vétele támogatja a környezetbarát energiatermelést, mivel növeli a megújuló energia iránti keresletet.

Most telt le egy hat hónapos próbaidőszak, amely pozitív felhasználói visszajelzéseket hozott. Összesen 1,5 millió fontnyi bitcoin energiaigényét zöldítette a Zumo. Ez 850 megawattórányi energiát jelent, amivel egy elektromos autót több mint 4,8 millió kilóméterig lehet vezetni.

A Zumo tevékenységére felfigyelt az Innovate UK, így partnerével, a Zero Labsszel állami támogatásban részesül, hogy tovább folytassák a kriptovaluta bányászat zöldítésének lehetőségeit.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel