A pénzmosás árát is az ügyfelek fizetik

A globális pénzügyi szektort az utóbbi években sorozatos pénzmosási botrányok borzolták. A szektor legnagyobb intézményei, globális bankok is szerepelnek azok között a pénzügyi szolgáltatók között, amelyekkel szemben felmerült a pénzmosásban való közreműködés súlyos gyanúja, vádja.

A bankszektor globális szereplői mosták a mexikói drogkartellek pénzét, drogkereskedők piszkos jövedelmét, csalók fekete pénzeit. A bankfelügyeletek az átlagember számára felfoghatatlan összegű bírságokat szabtak ki rájuk. A pénzmosásban közreműködő bankokat mégsem rendítették meg a büntetések.

Cikkünkben azt elemezzük, hogy mi a pénzmosás ára. Milyen következményekkel jár az ügyfelekre, a nagybankokra, a pénzügyi rendszer egészére, és végső soron a gazdaságra egyes pénzintézetek közreműködése a pénzmosásban.

A globális pénzügyi rendszer működése

A globális bankok a világ számos államában számos üzletággal vannak jelen. Anyaországi központjukban dolgozzák ki üzletági politikájukat, működési alapelveiket. A világot régiókra tagolják.

Az egyes régiók országait régiós központokból irányítják. Profitjuk az átlagember számára értelmezhetetlen összegekben, keményvaluták milliárdjaiban, billiárdjaiban, trilliárdjaiban mérhető. Szolgáltatásokat nyújtanak a világ legnagyobb vállalatainak, leggazdagabb embereinek, de átlag lakossági fogyasztóknak, kisvállalatoknak is.

A globális pénzintézetek felelőssége

A pénzügyi rendszer szereplői idegen pénzekkel gazdálkodó szolgáltatók. Mivel idegen pénzzel, rájuk bízott vagyonnal gazdálkodnak, különös gondossággal kötelesek a banki üzletet működtetni. Kötelesek megőrizni, megvédeni, kamatoztatni a rájuk bízott pénzeket.  Rossz gazdálkodással az ügyfelek pénzét veszélyeztetik.

A bankoknak és más pénzintézeteknek kiemelt szerep jut a világgazdaság működésében, az egyes országok gazdaságának működésében is. Pénzintézetek működtetik világszerte és lokálisan a stratégiai jelentőségű fizetési rendszereket.

Működésüket ezért szigorúan felügyelni kell.  Vezetőik szakmai felkészültsége és jó üzleti hírneve elvárás. Üzletvitelükre szigorú gazdálkodási és üzleti etikai normák vonatkoznak. Mindent el kell követniük a pénzmosás megelőzésére, a terrorizmus finanszírozása, a piaci visszaélések, a csalások, valamint az ügyfelek és üzletfelek megkárosításának megakadályozására.

A pénzmosás ára

A pénzmosással a bűnözők a bűncselekményekből származó gyakran mérhetetlen nagyságú pénzeiket többek között a bankrendszeren keresztül próbálják beforgatni a legális gazdaságba. A bankok általi ügyfélazonosítás, ügyfélismeret, a pénzek eredetének vizsgálata, az ügyfelek tranzakcióinak figyelemmel kísérésére a pénzmosás megelőzését célozza.

A fentiek miatt különösen aggasztóak a pénzmosással összefüggő banki botrányok. Az ilyen botrányok elsősorban az ügyfelek bizalmának elvesztésével járhatnak. Már amennyiben az ügyfelek egyáltalán értesülnek erről. A globális hálózat egy-egy tagjánál kirobbant pénzmosási botrány általában nem rengeti meg a globális hálózatot.

A felügyeleti, illetve bírósági eljárások rendkívül hosszadalmasak. A pénzmosási esettől akár egy évtized is eltelhet a bírság kiszabásáig. A bírságok összege, bár hatalmasnak tűnhet, keményvaluták százmillióiban mérve, mégsem alkalmas arra, hogy elrettentsék a nagybankokat a pénzmosásban való közreműködéstől.

A kiszabott bírságok lehet, hogy az érintett leánybank üzletét sem rendítik meg, a globális bank egészét bizonyosan nem. Amikor a pénzmosási botrány mégis tönkretesz egy bankot, annak az egész pénzügyi rendszer fizeti meg az árát. A bűncselekményből származó pénzek bekerülnek a gazdaságba, az ügyfelek bizalma a bankrendszerben jelentősen csökken.

A pénzmosás elleni globális küzdelem és kockázat

A pénzmosás ellen globális küzdelem folyik. A globális küzdelemhez csatlakozott államokban bankfelügyeleti hatóságok ellenőrzik a pénzügyi szolgáltatók felkészültségét és pénzmosás megelőzési gyakorlatát. A legaktívabbak és legszigorúbbak az USA felügyeleti hatóságai. A legmagasabb büntetéseket is ott szabták ki globális nagybankokra.

Európában Svájcban és az Egyesült Királyságban is érezhető a szabályozások, eljárások szigorodása. Az Európai Unió 2022-ben határozta el magát a pénzmosás elleni szabályozásának jelentős szigorítása mellett. Ennek oka, hogy a szabályozás gyakran változott, a tagországok eltérő módon vezették be a szabályokat, illetve azokat a bankok nem alkalmazták megfelelően.

Az Unió egyes országaiban a laza felügyelet és gyakorlatok virágozhatott a pénzmosás – főként azért, mert nem vizsgálták a befogadott pénzek eredetét.

A küzdelemhez a fenti körön kívül is számos ország csatlakozott. Közülük azonban sok még a pénzmosás-megelőzés szempontjából közepes, vagy magas kockázatú ország.

Bankválasztás banki botrányok közepette

A bankválasztás egy bizalmi viszony kezdete. Amikor bankot választunk, akármelyik ügyfélkörbe tartozunk, nem csak az egyszerű és olcsó bankolás számít. A bankokról a honlapjukon, a felügyeleti honlapokon rengeteg nyilvános információ érhető el. Ezeket tekinthetjük kiindulópontnak.

A tájékozódás kiemelten fontos, hiszen látjuk, hogy a legismertebb bankok jó hírneve is sérül időről-időre. A megbízható bankok biztosan válaszolnak a negatív hírekkel kapcsolatos kérdésekre is. A megbízható bank számára a legfontosabb az ügyféllel a bizalom megteremtése és megtartása.

Tájékozott és igényes ügyfélként mi is hatással lehetünk a bankrendszer egészének átlátható működésére.

(Forrás: MNB, Portfolio)

(Címlapkép: Depositphotos)

AMLbankoknagybankokpénzmosás