A Magyar Nemzeti Bank nem áll meg egy NFT-kollekciónál

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank a világon az állami szervek körében elsők között nyit az NFT megoldások felé. Pontosabban az MNB a világ első központi bankja, amely saját NFT-kollekciót adott ki. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést Fáykiss Péter igazgatónak.

Szempont volt, hogy a világon az elsők között nyisson az NFT megoldások felé állami szervként a Magyar Nemzeti Bank?

Magának a blokklánc technológiának sok potenciális előnye lehet akár a pénzügyekben, akár más területeken. Az MNB számára fontos az innováció és úgy látjuk, hogy a blokklánc megoldások mélyebb megismerése alapvetően pilot projekteken keresztül lehetséges, hiszen ezek keretében merülnek fel azok a valódi technológiai kihívások, melyekre a gyakorlatban megoldásokat kell találni.

A Pénzmúzeum mobilapplikáció egy ilyen innovatív kezdeményezés, melynek keretében tesztelhető a blokklánc technológia. Bár az MNB által implementált blokklánc rendszer természetesen lényegesen szélesebb token „típuskört” képes kezelni, úgy gondoljuk, hogy egy játékos formában történő NFT kibocsátás jó lehetőség a technológia tesztelésére.

Egyébként az a tény, hogy az MNB a jegybankok között elsőként hozott létre egy dedikált NFT kibocsátási és érme regisztrálási platformot, talán jó jelzi, hogy milyen nyitott az innovációkra az intézmény. Az NFT kibocsátás kapcsán ráadásul úgy tűnik, hogy hamarosan más ország is csatlakozik. A brit királyi pénzverdeként működő Royal Mint is várhatóan ki fog bocsátani idén nyáron ilyen digitális eszközt.

Az NFT-kollekción túl várhatunk egyéb blockchain megoldásokat az MNB-től, akár a Pénzmúzeum alkalmazásban, akár más felületen?

Maga a rendszer alkalmas akár szélesebb körű használatra is, de a Pénzmúzeum appban jelenleg alapvetően az NFT-kre és a fizikai érmék blokkláncon történő regisztrációjára fókuszálunk.

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott első NFT sorozat a „Forint 75. születésnapja” tematika mentén készült, de a későbbiekben természetesen tervezünk további sorozatokat is elérhetővé tenni az appban.

Mintha máshol esett volna szó digitális jegybankpénz-kísérletről is a Digitális Diákszéfen keresztül.

A digitális jegybankpénz kapcsán az MNB-nek több pilot projektje is felmerül. Például megfigyelőként csatlakozott a világ egyik vezető cross-border digitális jegybankpénz pilot projektjéhez, a szingapúri BIS Innovation Hub által vezetett Project Dunbar kezdeményezéshez, melynek keretében blokklánc alapokon kerültek tesztelésre a digitális jegybankpénz megoldások határon átívelő tranzakciókban. Emellett dolgozunk az említett Digitális Diákszéf 2.0 projekten is, ami egy retail digitális jegybankpénz pilot projektnek tekinthető, ez jelenleg fejlesztés alatt áll.

Qayum Dániel