A generatív AI csak a kezdet: bemutatkozik az interaktív AI

Mustafa Suleyman, a Google DeepMind társalapítója úgy véli, hogy a “generatív AI még csak a kezdet”.

„A következő nagy dobás az interaktív AI lesz: botok, amelyek elvégzik az ember által meghatározott feladatokat, más szoftvereket és embereket is segítségül hívva.” – mondta Suleyman, aki jelenleg egy új startup, az Inflection AI társalapítója és vezérigazgatója.

Suleyman szerint az interaktív AI dinamikusabb lehet és saját maga hozhat döntéseket, ha engedélyt kap – ellentétben a mai “statikus” technológiákkal. Suleyman korábban azt jósolta, hogy az elkövetkező öt évben mindenki rendelkezhet majd mesterségesintelligencia-alapú asszisztenssel. Cégük, az Inflection AI májusban indította el Pi nevű chatbotját, amely a ChatGPT-vel versenybe szállva a személyes tanácsadásra és beszélgetésre összpontosít.

Befektetők az Insidernek áprilisban azt mondták, hogy az AI startupok következő hulláma lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy mesterséges intelligencia modellek segítségével alkalmazásokat hozzanak létre, valamint külső adatforrásokkal integrálják azokat.

Az OpenAI júliusban bemutatta a ChatGPT legújabb funkcióját, a Code Interpreter-t. A Wharton professzora, Ethan Mollick azt nyilatkozta róla, hogy ez a “legmeggyőzőbb érv egy olyan jövő mellett, amelyben a mesterséges intelligencia értékes társ lehet a szaktudást igénylő munkákban”.

Csökkenő tendencia

A Similarweb webanalitikai cég szerint egyébként a ChatGPT weboldalára irányuló webes forgalom augusztusban már harmadik hónapja csökkenést mutatott.

Befektetők a Wall Street Journalnek augusztusban elmondták, hogy az MI nyújtotta lehetőségek üzleti eredményekre történő átalakítása nehezebb, mint amilyennek látszik. Az olyan generatív mesterséges intelligencia eszközök, mint a Jasper és Synthesia, stagnáló vagy csökkenő tendenciát mutattak a felhasználói növekedés tekintetében.

(Forrás: Business Insider)

(Borítókép: Depositphotos)

ChatGPTgeneratív AIinteraktív AImesterséges intelligenciaopenai