A Mastercard is felült az AI-vonatra

A Mastercard bemutatta legújabb megoldását, amely jelentős előrelépést hozhat a pénzügyi csalások elleni küzdelemben. A vállalat egy saját generatív mesterséges intelligencia (GenAI) modellt fejlesztett, amelyet kifejezetten a csalárd tranzakciók azonosítására és megakadályozására terveztek. 

Decision Intelligence Pro

A Mastercard által kifejlesztett modell, a Decision Intelligence Pro lehetővé teszi a bankok számára, hogy hatékonyabban és gyorsabban értékeljék a gyanús tranzakciókat a Mastercard hálózatán. Ez az AI megoldás valós időben dolgozik, így képes azonnal megkülönböztetni a törvényes és a csalárd tranzakciókat, ezzel csökkentve a csalásokból eredő károkat és javítva az ügyfélbiztonságot.

Ajay Bhalla, a Mastercard kiberbiztonsági üzletágának elnöke elmagyarázta, hogy az új AI megoldás egy saját fejlesztésű, ismétlődő neurális hálózatra épül, amely a generatív AI egy kritikus eleme. A technológia kifejlesztése teljes mértékben a Mastercard belső csapatának munkáját dicséri, kihasználva az ökoszisztémából származó adatokat és a generatív AI erejét.

A Mastercard által kifejlesztett algoritmus körülbelül 125 milliárd tranzakciós adaton alapul. Ez az adatmennyiség lehetővé teszi az AI számára, hogy megértse a kereskedők közötti kapcsolatokat és előrejelezze a csalárd tranzakciók helyét egy olyan módszerrel, amely a kártyabirtokosok viselkedési mintáit is figyelembe veszi.

A technológia képes mindössze 50 milliszekundum alatt értékelni egy tranzakciót, gyakorlatilag azonnali döntést hozva. Bhalla szerint ez az új technológia akár 20 százalékkal javíthatja a pénzintézetek csalásészlelési rátáit, bizonyos esetekben pedig akár 300 százalékos javulást is elérhetnek.

Jövőkép és a piaci hatás

A Mastercard több mint 7 milliárd dollárt fektetett be kiberbiztonsági és AI technológiákba az elmúlt öt évben, jelezve a digitális biztonság iránti elkötelezettségét. A vállalat innovációja nem csupán a csalások azonosítását és megelőzését célozza, hanem jövőbeli csalási kísérletek előrejelzésére is képes, proaktívan védelmezve az ügyfelek vagyonát. Bhalla hozzátette, hogy a rendelkezésre álló adatok révén egyedülálló betekintést nyernek a csalások mintáiba és a trendekbe, amely lehetővé teszi számukra, hogy megelőzzék a még ismeretlen csalási kísérleteket.

A Mastercard fejlesztése jelentős mérföldkő a pénzügyi szolgáltatások területén, és várhatóan komoly kihívást jelent a hasonló technológiák fejlesztésében élen járó Visa számára is. A Visa saját AI befektetései – beleértve a generatív AI startupok számára létrehozott 100 millió dolláros kockázati tőkealapot – szintén jelzik az iparágban végbemenő jelentős változásokat.

A technológia előnyei közé tartozik a pénzintézetek számára nyújtott költségcsökkentés is, amelyet a csalárd tranzakciók elemzésére és kezelésére fordított erőforrások optimalizálásával érnek el. Bhalla szerint a bankok akár 20 százalékos megtakarítást is elérhetnek, ami jelentős előrelépés a pénzügyi hatékonyság terén.

Nem a Mastercard az egyetlen azonban, amely AI-vezérelt termékek és szolgáltatások terén innovál. Több cég, köztük a PayPal is bejelentette AI-alapú innovációit, amelyek új dimenziót nyithatnak meg a digitális bankolás és fizetési szolgáltatások terén. Ezek a fejlesztések jelzik, hogy az AI milyen mértékben változtatja meg a pénzügyi szolgáltatások jövőjét, lehetővé téve a gyorsabb és biztonságosabb tranzakciókat.

(Forrás: CNBC)

(Címlapkép: Depositphotos)

generatív AImastercardmesterséges intelligenciapaypalvisa