Generatív AI – új távlatok a pénzügyi szektorban

A mesterséges intelligencia (AI) már évtizedek óta létezik, de a generatív AI – amely olyan algoritmusokat foglal magában, amelyek képesek új, eredeti tartalmak létrehozására – viszonylag új jelenség.

A generatív AI-t az adattudomány fejlődése, a számítási kapacitás növekedése és az algoritmusok fejlesztésének előrehaladása hajtotta előre. Ezek a fejlesztések lehetővé tették, hogy az AI ne csak mintázatokat ismerjen fel, hanem újszerű, kreatív megoldásokat is generáljon.

A generatív AI relevanciája

A generatív AI a ChatGPT 2022-es megjelenésével robbant be a köztudatba. Ezek az eszközök képesek szöveges tartalmak, képek, zenék és egyéb médiaelemek létrehozására, ami számos iparágban, így a pénzügyi szektorban is új lehetőségeket teremtett.

És hogy mennyire lesz hatással az életünkre a generatív mesterséges intelligencia? Ezt még nem tudni pontosan, de a Deloitte jelentése szerint a generatív AI akár 7 százalékkal – közel 7 ezer milliárd dollárral – növelheti a globális GDP-t, és 1,5 százalékponttal fokozhatja a termelékenység növekedését.

Hatása a pénzügyi szektorra

A generatív AI jelentős hatást gyakorolt a pénzügyi szektorra. A fintech vállalatok már a kezdetektől fogva alkalmazták a mesterséges intelligenciát tranzakciók elemzésére, kockázatkezelésre, valamint ügyfélszolgálati folyamatok automatizálására. A generatív AI új dimenziót nyitott meg, potenciálisan lehetővé téve pénzügyi jelentések automatizált generálását, személyre szabott pénzügyi tanácsadás nyújtását, valamint a csalások felderítésében való hatékonyabb közreműködést.

A technológia segíthet továbbá a szövegalapú vagy kevés elemzést igénylő feladatok végrehajtásában, például szerződésvázlatok elkészítésében vagy hitelértékelések kiegészítésében​. Az AI segédprogramok egyre inkább átalakítják a pénzügyi folyamatokat, mint például a számlafeldolgozást vagy a főkönyvi felülvizsgálatokat. Ezek a segédprogramok kezdetben a specifikus folyamatok hatékonyságát kb. 10-20 százalékkal javíthatják, de ahogy fejlődnek, egyre nagyobb részét fogják átvenni a folyamatoknak.

A technológia a fintech szektort sem hagyta érintetlenül. A svéd fintech óriás, a Klarna széles körben alkalmazza a generatív AI-t a szervezeten belül. A cég 5000 alkalmazottjának több mint fele használ mesterséges intelligenciát az ügyfélszolgálat és a vásárlási ajánlások javítására. Az AI integrációja révén a cég jelentős munkafolyamat-változásokat és költségcsökkentést ért el. A generatív AI automatizálja a monoton feladatokat, növeli az alkalmazottak hatékonyságát és elősegíti az innovációt a cégnél​​.

Magyar vonatkozás

A magyar kormány 2020 szeptemberében tette közzé Nemzeti mesterséges intelligencia stratégiáját, amely a 2020–2030-as időszakra vonatkozó stratégiai irányvonalakat vázolja fel a mesterséges intelligencia fejlesztésekkel kapcsolatban. A stratégiát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) alakította meg. A MIK egy több mint 320 tagból álló szervezet, amely kormányzati intézmények, akadémikusok és vezető IT vállalkozások szakembereiből áll.

A magyar fintech szektort sem hagyta érintetlenül a mesterséges intelligencia. A Peak kutatási és fejlesztési csapata létrehozott egy saját, belső használatra tervezett AI modellt, amely a vállalat tanácsadó és média részlegének munkáját könnyíti meg nagyban. A Peak Fintech Brain nevű megoldás több tízezer oldalnyi szakértői anyagot tartalmaz és képes 120 000 karakternyi szöveget adni kontextusként, ezáltal pontosabb és relevánsabb válaszokat nyújtva.

A jövő kilátásai

A jövőben várható, hogy a generatív AI még inkább integrálódik majd a pénzügyi szektorba és az üzleti életbe. Az automatizált pénzügyi elemzésektől kezdve a személyre szabott befektetési tanácsadásig rendkívül széles körben elterjedhet. Ahogy a technológia tovább fejlődik, úgy lesz képes még összetettebb és pontosabb elemzések, előrejelzések készítésére, valamint új, innovatív pénzügyi termékek és szolgáltatások kifejlesztésére. 

Emellett a biztonság és az etikus használat kérdései is fókuszba kerülnek, ahogy a generatív AI egyre inkább a mindennapi élet részévé válik.

(Címlapkép: Depositphotos)

adatelemzésfintechgeneratív AIpeakpénzügy