A németországi Commerzbank 175 millió eurót írt le az összeomlott fintech cég a Wirecardnak nyújtott kölcsönökből, ami valószínűleg a bankot a teljes évre adósságba kergeti.

A Commerzbank eddig 469 millió eurót különített el kockázati céltartalékként az év eleje óta. A második negyedév eredményét is beleszámítva a bank, ebbe beleszámította a Wirecard 175 millió eurós veszteségét, és a koronavírus hatásának tulajdonított 131 millió euróval együtt.

A Wirecard 200 millió eurós hitelkerettel rendelkezett a Commerzbanknál, amelynek 90% -át ennek visszavonásakor vettek fel – jelentette a Bloomberg. Az ING, az ABN Amro Bank és a Landesbank Baden-Württemberg hasonló kitettségekkel rendelkezett. Összességében a Wirecard-kudarc valószínűleg 1,8 milliárd euróba kerül a fent említett bankoknak, mint hitelezők. A Commerzbank pénzügyi eredményei Martin Zielke vezérigazgató és Stefan Schmittmann lemondásához vezettek a múlt hónapban, a részvényesek pedig követelik a költségcsökkentések bevezetését.

A második negyedévben a bank szerint az üzemeltetési költségek 53 millió euróval 1.526 millió euróra (2019 második negyedév: 1 579 millió euró) csökkentek a végbement IT-beruházások ellenére. A folyamatban lévő létszámcsökkentési program szintén hozzájárult ehhez a megtakarításhoz. 2020 június végén a bankban a teljes munkaidős pozíciók száma 39 700 körül volt, ami körülbelül 1000-el kevesebb az előző évhez azonos időszakához képest.

A Wirecard fizetésképtelenségének köszönhetően a cég mobilfizetési platformja szintén megszűnik, az ügyfeleknek október 3-ig van lehetőségük felhasználni egyenlegüket.

Forrás: Finextra

Lónárt Dániel