A nemzetközi fizetési megoldásokat kínáló TransferWise a tegnapi nap folyamán publikálta a 2020 márciusában lezárult pénzügyi év eredményeit, és a számok ismét hatalmas növekedést mutattak. Egy év alatt nem kevesebb, mint 42 milliárd font értékben bonyolítottak átutalásokat a cég rendszerében, ez 70%-os növekedést eredményezett az előző éves árbevételhez képest, ami így 302,6 millió font lett.

A TransferWise azon ritka fintech cégek egyike, akik nyereséggel működnek, sőt ebben az esetben a nyereség dinamikája is kimagasló: 21,3 millió font adózás utáni eredménnyel zárult a legutóbbi pénzügyi évük, ami 100% körüli növekedést jelent. Emlékezetes a néhány hónappal ezelőtti részvényértékesítési akciójuk, aminek keretében 319 millió dollár értékben adtak el részvényeket a jelenlegi tulajdonosok 5 milliárd dolláros cégérték mellett. Ez azt is jelzi, hogy a piac alapvetően növekedést várt, de valószínűleg a friss eredmények tovább emelhetik a cégértéket egy következő részvényeladáskor, vagy tőkebevonáskor.

A kimutatásokból az is kiderült, hogy a növekedésük fő okai az egyre erősödő ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő jelenlétük, valamint az üzleti vállalkozások számára nyújtott egyre népszerűbb szolgáltatásaiknak tudható be. A TransferWise for Business hatalmas bővülésen ment keresztül, egy év alatt több, mint 107 000 új ügyfelet szereztek.

Az éves riport nyilvánosságra hozása után a cég társalapítója, Kristo Käärmann azt nyilatkozta, hogy “a nyereség folyamatos növekedése egy nagyon fontos bizonyíték a pénzügyi piacon, mivel ez mutatja meg a felhasználóknak, hogy míg a cég állandó terjeszkedésben van, és próbál újabb és újabb piacokat meghódítani, addig a fő célja továbbra is az, hogy kimagasló minőségű szolgáltatás nyújtson a felhasználóinak, és erre a stabilitásra az egyre növekvő cégérték a biztosíték.”

Käärmann azt is megjegyezte, hogy a covid-19 vírustól független az idei évben sem csökken az érdeklődés a cég iránt, mivel egyre több ember keres alternatívát arra, hogy a deviza tranzakcióit egy helyen tudhassa. Míg az előző évben 42 milliárd font átutalást bonyolítottak a rendszerükben, addig idén március óta ez már havi 4 milliárd font, ami ugyancsak jelentős növekedést jelent.

Forrás: Altfi

Horváth Tamás