2019. 12. 03.Gabriella Erdei

A PwC és a Világbank-csoport által készített Paying Taxes 2020 című jelentés szerint a vállalkozások adómegfeleléssel járó átlagos terhei globális szinten összességében viszonylag stabilak maradtak a következő négy kulcsfontosságú mérőszám tükrében: a megfeleléshez szükséges idő (234 óra); a befizetések száma (23,1); a teljes adó- és járulékmérték (40,5%); valamint a bevallások benyújtását követő eljárások mutatója (60,9 a 100-ból).

Míg a teljes adó- és járulékmérték globális átlaga csaknem változatlan maradt, az egyes gazdaságokban jelentős szakpolitikai változások történtek. Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben bevezették az általános forgalmi adót, mivel mindkét ország igyekszik bővíteni adófizetői bázisát és csökkenteni a természeti erőforrásokból származó bevételektől való függését. Ghána részben áttért az áfáról a lépcsőzetes forgalmi adókra. Gambiában, az Egyesült Államokban, Kínában és Marokkóban jelentős nyereségadó-csökkentések történtek.

Ezen túlmenően az áfa-visszatérítésekhez való hozzáférés fontos szerepet játszott a bevallások benyújtását követő eljárások javításában Örményországban és Egyiptomban. 2012 óta az adókötelezettségek teljesítéséhez szükséges átlagos idő 27 órával lett kevesebb, míg a befizetések száma átlagosan 4,4-del csökkent. Mindkét javulás a technológiai fejlődésnek köszönhető. A teljes adó- és járulékmérték ugyanebben az időszakban 41,9%-ról 40,5%-ra csökkent.

A bevallások benyújtását követő eljárások mutatója, amelyet 2014-ben vezettek be, 2018-ban 60,9-re emelkedett az öt évvel ezelőtti 58,9-ről. A szerény növekedés több gazdaság esetében is jelentős javulást rejt. Különösen említésre méltó, hogy az egyiptomi és örményországi esettanulmányhoz hasonló vállalkozások számára elérhetővé vált az áfa-visszatérítés, míg Törökország mentesítette a tárgyi eszközök beszerzését az áfa alól. Az áfa-visszatérítési folyamat sokkal hatékonyabb lett Izraelben és Elefántcsontparton. A társaságiadó-bevallások javítása El Salvadorban, Magyarországon, Thaiföldön és Tunéziában jelentősen leegyszerűsödött.

Az új technológiák számos lehetőséget kínálnak az adóhatóságok számára az adófizetési folyamat hatékonyabbá tételére, és a fejlődés folyamatos. Fontos, hogy az adóhatóságok lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel, és ezt saját maguk és az adófizetők javára használják ki. A vállalkozásoknak a maguk részéről be kell építeniük az új adótechnológiákat a működésükbe, hogy megfeleljenek az adóhatóságok növekvő adatigényének.

Rita Ramalho, a Világbank globális mutatókkal foglalkozó csoportjának vezetője elmondta: „A hatékony adóigazgatás valamennyi kormány számára prioritás. Az adóigazgatás működése ugyanis széles körben befolyásolhatja a kormányokról alkotott véleményt. Ha az adófizetést könnyűnek, egyértelműnek és igazságosnak tartják, akkor ez jó fényt vet az adott kormányra, és ezzel támogatást nyer az állami szolgáltatások nyújtása szempontjából rendkívül fontos adóbevételek beszedése.”

Az idei évben 30 helyezést javítva Magyarország a 86. helyről az 56. helyre került a globális adózási ranglistán.

„Ennek a jelentős javulásnak a legfontosabb oka az, hogy megjelent a tanulmányban annak a több éve indított adóhatósági szemléletváltásnak az eredménye, amely szerint egy bevallás korrekciója nem eredményez automatikusan adóhatósági ellenőrzést. A nem célzott ellenőrzések sokszor fölösleges időráfordítást, így költséget is jelentenek, mind az érintett cégnek, mind a hatóságnak, amellyel a tanulmány módszertana is számol. Meglátásunk szerint ezek elmaradása vezetett elsősorban a jelentős javuláshoz” – kommentálta az eredményeket Kőmíves Krisztina, a PwC Magyarország Adó- és jogi tanácsadás üzletágának igazgatója.

„Magyarországon a valós idejű adózást szorgalmazó intézkedések révén az Adóhatóságnak már jelenleg is rengeteg adat áll rendelkezésére. Többek közt ezek hatékony felhasználásával lehetne további adminisztráció csökkentést elérni, és így a helyezésünkön javítani” – tette hozzá Kőmíves Krisztina.

Source link