A Rabobank is beszáll a klímaváltozás elleni harcba

A holland Rabobank nemrég egy online platform terveit mutatta be, amely a széndioxid-kibocsátásuk csökkentése érdekében összeköti a nagyvállalatokat a vidéki gazdákkal és kisvállalkozókkal, akik a mezőgazdasági tevékenységük során jelentős széndioxid megkötésére képesek.

A Microsoft közreműködésével fejlesztett platform 2022-ben indul el, de már több száz kisgazda részvételével elkezdték a kísérleteket Afrika szubszaharai térségében, ahol az elmúlt évben több, mint 50.000 fát ültettek el.

A Rabobank nagy reményeket fűz a a kezdeményezéshez, szeretnék elérni, hogy 2025-ig 15 millió gazdálkodó csatlakozzon hozzájuk, ami nagyságrendileg háromszorosa a holland gazdálkodók közösségének. A tervek szerint így évente akár 150 millió tonna széndioxid kibocsátását lesznek képesek ellensúlyozni. A karbon emisszió pontos mérésére különböző technológiai partnereket vonnak be annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebb adatokat tehessék közzé.

A Rabobank közleményében hozzáteszi, amellett, hogy a programban résztvevő gazdálkodók minden megkötött széndioxid egység után bevételt realizálhatnak, tovább javíthatják termőterületeik minőségét.

Forrás:  Finextra

Lónárt Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.