A PayPal japán BNPL óriást vásárol fel

A PayPal bejelentette, hogy felvásárolja Japán egyik legnagyobb hitelezési fintechét, a Paidyt. Az ügylet közzétett értéke 2,7 milliárd dollárt tesz ki, aminek a nagy részét készpénzben fizeti ki a PayPal. A bejelentés annak fényében meglepő, hogy a Financial Times értesülései szerint a Paidy eddig IPO-t tervezett. Végül felvásárlás a hivatalos jóváhagyásokkal együtt feltehetően az idei év vége fele zárul le.

A Paidy nagy piaci szereplőnek számít Japánban, főleg a buy now, pay later (BNPL) piacon. Kétoldalú üzleti modelljük keretében tranzakciókat finanszíroznak, így közvetítői szerepet vállalnak a fogyasztók és kereskedők között. Egy adott tranzakció esetében gépi tanulási módszerekkel képesek pillanatok alatt felmérni az ügyfél hitelképességét, és megfelelő minősítés esetén azonnal jóváhagyni a tranzakció összegére szóló hitelt, kifizetve a kereskedőt. Erre a szolgáltatásra épül BNPL termékük is, a 3-Pay, ami három részletre bontott törlesztést tesz lehetővé. A vállalat továbbra is a saját neve alatt fog működni és tevékenységeiben sem várható jelentős változás. A japán társadalom sajátosságai miatt külső cégeknek nem egyszerű sikeresen betörni a piacra, ezért az arculatváltást mellőző felvásárlás logikus lépésnek tűnik, különösen a Paidy egyéni képességeinek és népszerűségének fényében.

Ez a felvásárlás tekinthető a PayPal válaszának is a Square-Afterpay ügyletre. A felvásárlásokkal mindkét amerikai fizetési szolgáltató megerősíti technológiai képességeit, valamint számottevő piaci jelenlétet alakít ki a csendes-óceáni térségben. A PayPal japán terjeszkedése kifejezetten előnyös lehet, hiszen az országé a világ harmadik legnagyobb elektronikus kereskedelmi piaca. Emellett, a tranzakciók nagyobb része még mindig készpénzben történik az országban, de az utóbbi időben ott is elkezdődött az online fizetés térnyerése, amiben nagy potenciál rejlik a PayPal számára.

Forrás: Reuters, TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.