A munkavállalók többsége a járvány után is maradna a hibrid munkavégzés mellett

A brit pénzügyi szektor munkavállalóinak negyede a pandémia után is kizárólag otthonról dolgozna, míg a többség hetente két napot lenne elérhető az irodában, derül ki egy az Accenture által végzett felmérésből. 

A felmérésben 1400 a brit pénzügyi szektorban dolgozó embert kérdeztek meg, volt köztük banki, biztosítási, vagy épp tőzsdepiaci háttérrel rendelkező munkavállaló egyaránt. A megkérdezettek 24%-a preferálná a 100%-ban otthonról való dolgozást a továbbiakban is, míg a válaszadók túlnyomó többsége (69%) hetente 1 vagy 2 napot dolgozna az irodából. A heti öt napos irodai létet csupán 8% tartja kívánatosnak. Laura O’Sullivan, az Accenture régióért felelős banki stratégiai vezetője azt mondta: „Ahogy a pénzügyi szektor vállalatai elkezdik kidolgozni az újabb home office politikájukat, ezen kutatás eredményei egyértelműen igazolják, hogy a munkavállalók többsége nem szeretne visszatérni a járvány előtti rutinhoz.”

A munkavégzéshez való rugalmasabb hozzáállás iránti igény kristálytisztán jelen van: 57% gondolja úgy, hogy munkahelyük nem térhet vissza a Covid előtti idők szokásaihoz, 39%-uk pedig arra is hajlandó lenne, hogy anyagi áldozatot hozzon a 100%-ban otthoni munkavégzés érdekében. Összességében a többség pozitív élményként élte meg az otthoni munkát. A válaszadók 57%-a produktívabbnak érezte magát otthon, 71%-uk pedig értékes szabadidőt nyert a munkába járás megspórolásával. 

A kutatás azonban nem csak pozitív trendeket tárt fel. A megkérdezettek 27%-a szerint, munkavállalójuk nem vette figyelembe a Covid-19 járvánnyal járó megnövekedett nyomást, míg 26%-uk úgy érzi, munkaadójuk elfelejtette őket, munkahelyükkel ápolt kapcsolatuk pedig jelentősen lazábbra fűződött a korábbinál.

Noha a röviden bemutatott kutatás a brit területen megkérdezettek véleményét dolgozta fel, tapasztalataink szerint hasonló a hozzáállás Magyarországon is, ráadásul a pénzügyi szektor hatalmas fejlődést produkált az elmúlt másfél évben, ami lehetővé teszi a szolgáltatáskimaradás nélküli 100%-os otthoni munkavégzést.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.