A metaverzummal lendítené fel gazdaságát Dubaj

A metaverzum akár 4 milliárd dollárral is hozzájárulhat Dubaj GDP-jéhez 2030-ig. Az uralkodócsalád májusban mutatta be a ’Dubai Metaverse Strategy’-t. A stratégiai terv keretein belül a metaverzum jelentette virtuális megoldások szerves részét fogják képezni az emirátus gazdaságának.

Nemzeti érdekek érvényesítése

Jelenleg egy speciális munkacsoport lett megbízva azzal, hogy kövesse a globális metaverzum fejleményeket és felmérje miként illeszthetők be a dubaji gazdaságba. Első sorban a digitális gazdaságon, valamint a technológiai trendeken lesz a fókusz. Így várhatóan kriptovaluta és virtuális vagy kiterjesztett valóság megoldások is terítéken lesznek.

A stratégia keretein belül gőzerővel keresik a virtuális megoldások való életben is realizálható hasznát. A metaverzum segítségével többek között 230 százalékkal javítanák a helyi sebészek teljesítményét, 30 százalékkal növelnék a mérnökök produktivitását, valamint 42 ezer munkahelyet segítenének virtuálissá tenni.

Dubaj szabályozó szervei is pozitívan állnak a metaverzum felé nyitáshoz. A törvényhozási és szabályozási keretrendszereket is készek úgy alakítani, hogy maximalizálni tudják a metaverzum által generált hozzáadott értéket. A pozitív attitűdöt volt hivatott érzékeltetni az a jelképes bejelentés is, amivel a helyi digitális eszközöket szabályozó szerv, a VARA egy saját központ megnyitása mellet kötelezte el magát a metaverzumban.

Mi motiválhatta a lépést?

Egyes becslések szerint a metaverzum bevételek a 2020-as 180 milliárd dollárról 400 milliárdra nőhetnek 2025-re. A dubaji uralkodócsalád részben ezért is figyelhetett fel a virtuális világot érintő kezdeményezésekre.

Sokkal valószínűbb azonban az, hogy Dubaj tovább erősítené nemzetközi megítélését, mint progresszív és kedvező szabályozói környezettel bíró térség. Számos kriptovaluta-vállalat már kilátásba helyezett egy esetleges dubaji terjeszkedést az idén bevezetett digitális eszköz szabályozások miatt. De a digitális világon túl is Dubaj számára kulcsfontosságú, hogy minél több területről képes legyen tehetségeket bevonzani az emirátusba.

A motivációk mellet még az is érdekes, hogy a stratégiai terv olyan területekre is kitér, mint az orvoslás és a mérnöki tevékenységek. A BMW már korábban felfigyelt arra, hogy hatékonyabbá teheti mérnöki tervezést, ha a kollaborációt igénylő folyamatokat a virtuális térbe helyezi. Bár nincs sok ilyen való világhoz közeli megoldás, érdemes inkább ezekre figyelni, mint a még nagyon gyenge grafikával rendelkező közösségi interakciós próbálkozásokra.

Forrás: Arabian Business

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.