2020. 02. 19.Tilla Fehér

Az EU és az Egyesült Királyság egyaránt elfogadták azokat a jogszabályokat, amelyek explicit módon előírják a bankok számára, hogy hozzanak létre alkalmazásprogramozási felületeket (API) és nyissák meg azokat külső fejlesztők számára. Az EU második Fizetési Szolgáltatás Irányelve (PSD2) arra kötelezi az európai bankokat, hogy „best practice”- ket (legjobb gyakorlatokat) alakítsanak ki mind az API-k, mind a szállítói integráció és az adatkezelés területén – írja az American Banker.

Az USA-ban még nincsenek olyan követelmények, amelyek kötelező nyílt bankolási standardokat írnának elő a bankok számára – fotó: fsforum.com

Az Egyesült Államokban a fintech cégeknek egyéni adatmegosztási megállapodást kell kötniük minden egyes banki partnerrel, és ezekhez a megállapodásokhoz erőforrás-igényes tárgyalásokon keresztül vezet az út.

Ugyanakkor az EU-ban egy fintech valamennyi banki API-hoz hozzáférhet, ha számlainformációs szolgáltatóként (AISP) vagy fizetés-kezdeményezési szolgáltatóként (PISP) regisztrál.

Ezzel könnyen olyan helyzet állhat elő, ahol az Egyesült Államok elveszítheti technológiai előnyét és közben pedig figyelheti, ahogy az innovatív pénzügyi szakemberek elhagyják az országot, hogy inkább az EU gyorsan fejlődő nyílt bankolási környezetében keressenek új kihívásokat.

Az Egyesült Királyság Versenyhatósága (CMA) arra kötelezi a bankokat, hogy az arra jogosult külső feleknek biztosítsanak hozzáférést az ügyfelek adataihoz. A CMA 2016-ban létrehozott egy Nyílt Bankolás Implementációjáért Felelős Szervezetet (OBIE), amely azóta számos standardot alkotott az API-kra, a biztonságra, a vitás esetek rendezéséhez szükséges üzenetváltásra és eljárásokra. Az OBIE létrehozta a Nyílt Bankolási Nyilvántartást is, ahova a külső szolgáltatók regisztrálnak, illetve ami őket felügyeli. Ezek a kezdeményezések mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a standardizáció révén csökkenjen a bizonytalansági faktor és hogy könnyebb legyen a fintecheknek pénzügyi megoldásokat alkotni.

Az Egyesült Államokban jelenleg nincsenek ilyen követelmények, amelyek kötelező nyílt bankolási standardokat írnának elő a bankok számára.

Ezek a tényezők összességében arra ösztönözhetik, illetve kényszeríthetik az amerikai bankokat, hogy tartsák a lépést európai versenytársaikkal. Végső soron az EU és az Egyesült Királyság által alkotott standardok bevett gyakorlattá válhatnak az USA-ban is.