A GoHenry leszámol a plasztik kártyákkal

Április 28-án kerül megrendezésre az eFinance & Fintech Festival 2022 a Matild Palotában. A konferencián nemzetközi és hazai keynote előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők. Az előadások során terítékre kerül a bankolás területe is, ahol az elmúlt napok egyik érdekes fejleménye a GoHenry bejelentése volt.

Miben más az új kártya a régiektől?

A GoHenry, Nagy-Britannia első számú családi bankja bejelentette, hogy a jövőben nem állít ki több plasztik kártyát, amelyeket a jövőben egy bio lebomló alternatívával helyettesít. A fintech azt követően döntött a lépés mellett, hogy megkérdezte 3 ezer fiatal ügyfelének véleményét a témával kapcsolatban. A gyerekek 76 százaléka az ökobarát bankkártyát részesítette előnyben. 

A legfrissebb becslések szerint több mint 164 millió plasztik kártya van jelenleg forgalomban az Egyesült Királyságban, túlnyomó többségük pedig nem lebomló anyagokból készült. Ezek a kártyák idővel jó esetben egy szemétlerakóban végzik, rosszabb esetben pedig az óceánban. Utóbbi különösen drasztikus, negatív hatással van a környezetre.

A GoHenry 2020 májusában már egyébként bevezetett egy 82 százalékban bio anyagokból készült, petróleumtól mentes polimer bankkártyát. Annak a megoldásnak az volt az egyik legfőbb előnye, hogy a kártyák alig hat hónap alatt teljesen lebomlottak, ráadásul jóval kevésbé káros módon, mint a megszokott plasztik darabok. A mostani lépés, ami a műanyagból készült kártyák teljes elhagyására irányul még erősebb elköteleződést jelez a vállalat részéről. 

A fenntartható bankkártyák dilemmája

A fenntartható bankkártyák kapcsán ugyanakkor gyakran hangzik el az a jogos kritika, hogy nem jelentenek akkora előrelépést, mint elsőre hinnénk. Noha a kártyák összetétele valóban ökobarát és a lebomlás is környezetkímélőbb módon megy végbe, a gyártási folyamat, a szállítás és a tárolás ebben az esetben is közel ugyanannyi károsanyag-kibocsátással jár, mint a műanyag darabok esetén. Éppen ezért a dicséretes szándék elismerése mellett érdemes kellő szkepticizmussal viszonyulni az ilyen megoldást bejelentő szereplőkhöz. A valóban zöld megoldást ugyanis csak a virtuális kártyák jelenthetik.

A GoHenry mentségére szól azonban, hogy a 6 és 18 év közötti ügyfélkört javasolt fizikai kártyával is ellátni, hiszen a gyerekek ezt a fizetési módot vélhetően nagyobb komforttal veszik igénybe. Az sem mellékes, hogy így a fizetéshez nem kell elővenniük a telefonjukat, így nincs lehetőségük elveszíteni azt. Ha pedig mindenképp szükség van fizikai kártyákra, akkor még mindig a bio lebomló megoldás számít a leginkább fenntarthatónak. 

A GoHenry által használt anyaggal ráadásul maga a gyártás is kevesebb energiát igényel. A politejsavat (PLA) cukorültetvényekből lehet kinyerni. Az anyag segítségével a gyártás 65 százalékkal kevesebb energiát igényel a plasztik kártyák esetén megszokottnak. Emellett  a folyamat során a légtérbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége terén 68 százalékos csökkenés érhető el a politejsav alkalmazásával. Összességében tehát egy kifejezetten hatékony és környezetkímélő megoldásról van szó. A GoHenry ezzel nem csupán pozitív értéket teremt, de a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságára is felhívja a gyerekek figyelmét, egyben példát is mutat nekik. 

A GoHenry 2012-ben jött létre, azóta impozáns növekedést és bővülést hajtott végre a vállalat. A legutóbbi tőkebevonásra még 2020 decemberében került sor, akkor 40 millió dollár ütötte a fintech markát. Azóta még nagyobb hangsúly került a termékfejlesztésre. Tavaly ősszel egy új edukációs platform, év végén pedig egy tiniknek szóló fizetési funkció érkezett a kínálatba.

Az eFinance & Fintech Festival 2022 rendezvényén további érdekes témákkal is találkozhatnak a résztvevők. Kiemelt szerepet kap a bankolás, a fizetés, a pénzügyek, továbbá a biztonság jövője is. Jegyeket az alábbi linken lehet vásárolni.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.