A Fülöp-szigetek magyar fintech megoldásokat vehet igénybe

A pénteki nap folyamán fogadta a Digitális Jólét Program a fülöp-szigeteki Digital Pilipinas szervezetet egy idén kötött együttműködési megállapodás részeként. Az esemény számos hazai technológiai területet ölelt fel és mutatott be a fülöp-szigeteki delegációnak. Az okos városok, a mesterséges intelligencia, az 5G lehetőségei, valamint a drón megoldások mellett a fintech és a blockchain is kiemelt szerepet kapott. Az utóbbiak bemutatása kapcsán hívták meg a Peak csapatát is.

Lehetőségek a Fülöp-szigetekkel kötött megállapodásban

A Digital Pilipinas a Fülöp-szigetek országszintű digitalizációját igyekszik előmozdítani. Az együttműködési megállapodás részeként a hazai megoldások közelebbi megismerése miatt utaztak Budapestre. A szervezet nemcsak saját országában, hanem az ASEAN régióban is aktív, amely tíz délkelet-ázsiai országot tömörít.

A Fülöp-szigeteken jelenleg több technológiai terület is prioritást élvez a szervezet munkájában. Az országban a lakosság jelentős részének nincs hozzáférése bankszámlákhoz és ezáltal a hagyományos pénzügyi szektorhoz sem. A tranzakciós igényt fintechek fedik le, főleg a lakossági szegmensben. Ezáltal viszont számos probléma jön elő. A kiberbiztonsági ismeretek hiánya égető probléma az országban. A KKV szegmenst továbbra is számos hátrány éri, mind pénzügyi kiszolgáltságban, mind a digitális ismeretek fejlesztésében.

Annak érdekében, hogy fejlessze a pénzügyi szolgáltatásokhoz való biztonságos hozzáférést és a digitális ismeretek fejlesztését, a Digital Pilipinas több területet is közelről megfigyel. A kiberbiztonság és KKV megoldások mellett az insurtech-et, a wealthtech-et és a blockchaint is olyan eszközként azonosította a szervezet, amely hasznosnak bizonyulhat céljai elérésében – és amelyekkel kapcsolatban magyar partnerek is nyújthatnak segítséget.

Természetesen nemcsak a Fülöp-szigeteken azonosított akadályok, hanem a lehetőségek is szóba kerültek. Az országban számos vállalat kapott digitális banki engedélyt, így érdemes lesz megfigyelni, hogy miként alakul a helyi neobanki szektor helyzete. Emellett a blockchain alapú ’play-to-earn’, azaz ’játssz, hogy pénzt keres’ játékok is egy exportterméket jelenthetnek a jövőben. Ennek a modellnek a továbbfejlesztése az olyan szolgáltatások bevezetése, amelyek bármit pénzkereséshez kapcsolhatnak játékosan, például az egészséges életmódot.

A hazai fintech és blockchain szektorról

A fintech és blockchain blokkot Urbán Viktor, a Digitális Jólét Program szakembere kezdte a Blockchain Koalíció bemutatásával. A szakmai csoportról már írtunk márciusban is, amikor útjára indult. A közszféra, az egyetemi és a tudományos szféra együttesen igyekszik növelni a blockchain technológia nemzetgazdasági szerepét, olyan megoldások feltárásával, amelyek kézzelfogható előnyökkel bírnak a gazdaság és a társadalom számára.

A következő előadásban Suppan Márton alapító-vezérigazgató a Peak szolgáltatásait mutatta be a delegációnak. A cégcsoport három fő lábát a fintech megoldások, a kutatási és tanácsadói szolgáltatások és a médiaportfólió teszik ki. A Platform-as-a-Service kínálaton és a kártyaszolgáltatásokon túl szó esett még a Havi Fintech Körképről, valamint a Fintech Világa rádióműsorokról, a Fintech Sparks kiadványokról és a Fintech.hu-ról is.

Qayum Dániel, a Peak tanácsadója a hazai fintech szektorról tartott helyzetjelentést. A Magyar Nemzeti Bank júniusban megjelent jelentése alapján szó esett arról, hogy 146 fintech cég van bejegyezve Magyarországon, amelyek 2020-ban 170 milliárd forintnyi összbevételt értek el, 9 százalékos átlagos nyereségességgel. A B2B, azaz vállalkozások közötti megoldások dominanciája a hazai bankszektor fejlettsége alapján merült fel, a különböző fintech alterületek mellett. Az előadás néhány prominens hazai fintech szereplő és nagy fintech hír bemutatásával zárult.

A prezentációk igazán interaktívak lettek, a Digital Pilipinas képviselői több ponton is nagyon érdekes kérdéseket tettek fel, ezáltal egy kifejezetten produktív beszélgetés bontakozott ki az eseményen. A delegációnak továbbá számos hazai fintech megoldás is felkeltette a figyelmét. Az elhangzottak alapján az együttműködés igazán gyümölcsöző lehet a jövőben és ebben nagy szerepet kaphat a magyar ismeretek exportálása a Fülöp-szigetekre, vagy akár bővebben az ASEAN régióra.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.