A befektetők még mindig hisznek a digitális eszközökben

A múlt héten a papírforma érvényesült a fintechek tőkebevonási versenyében, hiszen a dobogóra kizárólag amerikai és brit fintechek tudtak felkerülni. Az elmúlt időszakban ez ritka eseménynek számít, ugyanis szinte minden héten találkozunk egy-egy meglepő névvel a kisebb piacokról. Ezúttal sincs ez másképp, egy latin-amerikai és két európai fintech zárt az élen, a nyertes pedig egészen váratlan országból érkezett.

A legnagyobb befektetés nem kis meglepetésre az Unizennél landolt. Az Unizen egy liechtensteini fintech és digitális eszköz platform, ahol a globális lakossági és intézményi befektetők kriptovalutákkal és egyéb DeFi (decentralizált pénzügyi) instrumentumokkal kereskedhetnek. A felületen több ismert, megbízható tőzsdei platform került integrálására, köztük centralizált és decentralizált online tőzsdei modulok. 

Az Unizen állítása szerint az első olyan tőzsde, amely egyszerre teszi elérhetővé a centralizáció és a decentralizáció által kínált előnyöket. A vállalat épp ezért CeDeFi (centralized, decentralized finance) tőzsdeként hivatkozik magára.  A befektetők személyre szabhatják a felhasználói élményt, emellett a kereskedés mindig a leginkább költséghatékony tőzsdén megy végbe, további előnyöket kínálva nekik. Az Unizen 200 millió dollárt vont be befektetőitől a napokban.

A folytatásban egy nagyobb csökkenés következett, ezúttal ugyanis elmaradtak a nagyobb tőkeemelések. Ez azt jelenti, hogy a második hely most kisebb összeggel is elérhető volt, a mexikói Klar pedig 90 millió dollárral be is söpörte ezt a pozíciót. A fintech egy digitális pénzkezelési appot kínál ügyfeleinek, akik így biztonságosan és személyre szabottan menedzselhetik pénzügyeiket. A kínálatban a különböző fizetési szolgáltatások – például utalások, betétek, pénzvisszatérítések, digitális kártyák – mellett hiteltermékek is megtalálhatók, így a jelentős számú bankolatlan mexikói lakosság innovatív megoldásokhoz férhet hozzá.

A liechtensteini és mexikói fintechek után egy francia szereplő zárja a sort, hiszen 53 millió dolláros tőkeemelésével a Kaiko is felfért a dobogóra. A párizsi székhelyű vállalat intézményi befektetőknek szolgáltat a digitális eszközök piacával kapcsolatos értékes adatokat és adatelemzési kompetenciákat. A fintech sokat profitált abból, hogy a hagyományos pénzügyi szereplők az elmúlt években látványosan nyitni kezdtek a kriptovaluták és egyéb digitális eszközök irányába. A friss tőke segítségével a Kaiko megerősítheti pozícióját, mint saját területének egyik meghatározó szereplője.

Ha jobban megnézzük, a top háromban két olyan vállalatot is találunk, akik a digitális eszközök és kriptovaluták területén tevékenykednek. A legutóbbi néhány hónap nagy esései után sokaknak megnyugtató lehet látni, hogy a befektetők többsége továbbra is nagy lehetőséget lát a területben és kész tettekkel igazolni mindezt.

Forrás: Crunchbase

Borítókép: Unizen

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.