A 35 éven aluliak körében növekszik leggyorsabban a nyílt bankolás iránti igény. A jelenség mögött az állhat, hogy a korosztály tagjai által leadott minden ötödik hitelkérelem visszautasításra kerül az Opinium ügynökség 2000 brit felnőttet tömörítő felmérése szerint. Az anyagból kiderül, hogy a 35 év alattiak esetében háromszor nagyobb az esélye annak, hogy a világjárvány miatt csökkent a bevételük, mint az idősebb korosztálynál, ez pedig a hitelhez való hozzáférésüket is negatívan befolyásolta a jelek szerint.

A 35 év alattiak 18%-a számolt be visszautasított hitelkérelemről az elmúlt 12 hónapban, míg ugyanez az arány az 55 év felettieknél már csupán 2% volt. „Mivel a pandémia a fiatalabb generációkat különösen súlyosan érintette és sokuk nem is rendelkezik számottevő hiteltörténettel, számos hitelintézet képtelen volt őket a hagyományos szempontok szerint értékelni,” mondja a Credit Kudos hitelügynökség CEO-ja és társalapítója, Freddy Kelly.

„Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne tudnák visszafizetni a hitelt. Az open banking lehetővé teszi, hogy a hitelezők valós képet kaphassanak a kliens pénzügyi egészségéről és így informált döntést hozhassanak, az adatok pedig kevesebb, mint egy év alatt is jelentős növekedést mutatnak a technológia iránti érdeklődés tekintetében a hitelfelvevők között.” Az Opinium adatai valóban erre utalnak, ugyanis tavaly április óta a 35 év alattiak hajlandósága banki tranzakciós adataik megosztására 21%-kal emelkedett, emögött a trend mögött szintén a hitelhez való hozzáférés reménye húzódik meg.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond