A blockchain segíthet újjáépíteni Ukrajnát

Az „NFT filantrópia” a digitális adománygyűjtés egyik újszerű módja és a blockchain technológia talán egyik legszimpatikusabb alkalmazása. Egy jótékonysági célú NFT projekt a blokklánc lehetőségeit és a digitális művészetet kapcsolja össze a humanitárius segítségnyújtás támogatásáért. A háború sújtotta Ukrajna lerombolt városainak romjain megfestett, majd tokenizált műalkotások árverezéséből befolyt összeget az újjáépítésre fordítják. A blockchain több felhasználási módja is hasznosnak bizonyult az ukránok számára, a karitatív NFT projektek mellett a kriptofizetésekben is élen járnak.

Élénk sárga napraforgók a lebombázott házak falain és kiégett autók karosszériáján. A napraforgó nemzeti növény, az ukrán mezőgazdaság egyik legfontosabb terménye, színe az ukrán zászlón is visszaköszön.

Ukrajna volt a világ legnagyobb napraforgóolaj- és napraforgóliszt-termelője, mielőtt az orosz invázió megtizedelte az iparágat. A hat, napraforgót ábrázoló falfestmény az orosz megszállás alatt súlyos pusztítást elszenvedett Kijev környéki településeken látható, Trek Thunder Kelly amerikai és Helen Yanko ukrán képzőművész alkotásai.

Humanitárius tokenek

A „Remény virágai” projekt a képzőművészetet, a digitális művészetet és a blockchain technológiát kapcsolja össze, hogy támogatást gyűjtsön a lerombolt városok újjáépítésére.

Újdonság, hogy a blokkláncot humanitárius munka finanszírozására használják.

A helyi művészek ukrán nemzeti szimbólumokat, grafikai műalkotásokat festenek a lerombolt falakra és járművekre. Az elkészült festményeket NFT-ként digitalizálják, és gyűjtőknek, befektetőknek, filantrópoknak és a nyilvánosságnak kínálják.

Az adománygyűjtésnek egy híres befektető, Brock Jeffrey Pierce kriptomilliomos vásárlási szándéka adott igazi lendületet, felértékelve a napraforgós NFT-ket.

A műalkotások eladásából befolyó pénz legalább 80 százalékát a művészek és a „Nők és a háború” nevű helyi jótékonysági szervezet kapja meg. A befolyó összeg fennmaradó 20 százalékát adománygyűjtésre és adminisztratív költségekre fordítják.

Megrongált épületek Ukrajna fővárosában, Kijevben (Forrás: Depositphotos)
Megrongált épületek Ukrajna fővárosában, Kijevben (Forrás: Depositphotos)

Az alapítók szándéka szerint nem csak egyszeri kampány lesz a Remény virágai projekt, és újszerű modelljét más területeken is alkalmazni fogják. Az ötletgazda, Trek Kelly víziója egy többoldalú platform, amely összehozza a műgyűjtőket, a helyi ukrán civil szervezeteket és művészeket, ezzel humanitárius segítséget nyújtva Ukrajnának.

Értékmentő kriptopénz

Az ukrán lakosságtól nem áll messze a blockchain technológia. A Merchant Machine felmérése szerint közvetlenül az USA után Ukrajna a második megelőzve az Egyesült Királyságot az általános kriptóhasználatban. Az USA-val ellentétben Ukrajna esetében nem a gazdaság volumene magyarázza ezt a jelenséget, hiszen az egy főre jutó GDP tekintetében Európa legszegényebb országai közé tartozik. Más feltörekvő piacokhoz hasonlóan Ukrajna is küzd valutájának leértékelődésével, ami arra ösztönözheti a lakosokat, hogy megtakarításaik megőrzése érdekében kriptóba fektessenek.

(Forrás: Forbes, Fintech News)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.