A BIS vezérigazgatója figyelmeztet a Facebook stablecoin-jára

A Big Tech vállalatok felemelkedése és a payment területen való törekvéseik veszélyeztethetik a pénzügyi stabilitást, kihívást jelenthetnek a banki üzleti modellek számára, és a monetáris rendszer megosztottságához vezethetnek – figyelmeztet Agustín Carstens, a BIS (Bank for International Settlements) vezérigazgatója.

Carstens a Big Tech szabályozásáról szóló BIS-konferencián hívta fel a figyelmet többek között az alábbiakra. Az új, magánkézben lévő (nem publikus) fizetési hálózatok létrehozásának a szabályozás szempontjából nincs akadálya. Ebből adódóan a nagy tech óriások által komoly technológiai háttérrel működtetett zárt fizetési hálózatok valódi kockázatot jelenthetnek a payment szektor jelenlegi szereplőinek. A Big Tech cégek túl tudnának lépni a jelenleg is jellemző front-end fizetési szolgáltatások nyújtásán, hiszen a hatalmas hálózatuknak és nagy mennyiségű adataiknak köszönhetően saját back-end rendszert (elszámolás és klíring) hozhatnak létre.

A fizetési tranzakciókból származó adatok fokoznák a Big Techek azon képességét, hogy kihasználják piaci erejüket, ami veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást, a tisztességes versenyt és az adatvagyon kezelését – áll Carstens beszédben.

Ez a cikk a RowanHill Digital hírlevelében található. A hírlevélre itt tudsz feliratkozni. A cikk eredeti forrása: RowanHill Digital Fintech Hírlevél.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.