A bankok világszerte közelednek az Open Banking felé

A világszerte 774 bank között végzett kutatások azt mutatják, hogy a globális bankok 86%-a kíván API-kat használni az Open Banking lehetővé tételéhez az elkövetkező 12 hónapban.

Az elején a bankok gyanakvóak voltak az Open API-k használata miatt, mivel számlaadatokat osztottak meg harmadik fél által, de később ez vált a bankok mozgatórugójává. A Finastra által megkérdezett bankok harminc százaléka úgy véli, hogy az Open Banking már kézzelfogható hatást gyakorol a jobb ügyfélélmény szempontjából.

A koronavírus kitörését megelőzően az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szingapúr, Franciaország, Németország, Hongkong és az Egyesült Arab Emírségek pénzügyi intézményei között elvégzett kutatás kimutatta az API-k érettségét.

A megkérdezett bankok közel fele elavult képet mutat a szabályozási terhekről, amelyről úgy tűnik, hogy elfojtják az innovációt, míg 48% úgy véli, hogy „nincs elegendő állami vagy ipari támogatás az innováció előmozdításához”, különösen Hongkongban (62%) , Franciaországban (50%) és Szingapúrban (49%), szemben az Egyesült Királyságban mindössze 38% -kal.

Simon Paris, a Finastra vezérigazgatója támogatja az Open Banking által nyújtott lehetőségeket globálisan is. Elmondása szerint: „Úgy gondoljuk, hogy ez lesz az első lépés a nyílt finanszírozás felé, amely a pénzügyi szolgáltatások innovációjának következő hullámát fogja jelenteni.”

Forrás: Finextra

Kollár Levente

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.