A 100 brit tech unikornis több, mint harmada fintech

Eddig 100 magánkézben lévő brit startup érte el az 1 milliárd dolláros cégértéket, egy friss kutatás szerint pedig a patinás klubban 34 fintech található, azaz több, mint a vállalatok egyharmada ebbe a szektorba sorolható. 

Nagy-Britannia nemrégiben csatlakozott az Egyesült Államokhoz és Kínához, így ők a harmadik nemzet, akik több, mint 100 magánkézben lévő unikornissal (1 milliárd dollár feletti értékű vállalattal) rendelkeznek. A századik ilyen brit vállalat a mesterséges intelligencia segítségével a számítógépes látást elősegítő eszközöket létrehozó Tractable lett, amely a múlt héten vont be 60 millió dollár tőkét.

A brit, német és francia tech unikornisok száma (2000-2021)

2021-ben eddig 13 brit vállalat lépett unikornis státuszba, ami jelentős növekedést mutat 2020-hoz képest, amikor egész évben mindössze 7 startup lépte át az 1 milliárd dolláros határt. A 100 brit tech unikornis eddig összesen közel 32 milliárd dollárnyi tőkét vont be a különböző kockázatitőke-társaságok közreműködésével. Ezek a számok egytől egyig a brit tech szektor megingathatatlan erejét igazolják. 2021 első felében a brit technológiai startupok 14,5 milliárd dollár tőkét vontak be, ez szignifikánsan felülmúlja az eddigi 8,9 milliárd dolláros rekordot 2020 második feléből. Mindezt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy az év első feléből még két hét hátra volt a kutatás idején.

A kockázatitőke-társaságok befektetései a brit tech cégekbe a befektetés szakasza szerint (2011-2021)

Gerard Grech, a Tech Nation vezérigazgatója azt mondta: „Az új brit tech unikornisok száma 127%-kal növekedett az elmúlt három évben, ebből nyilvánvalóan látszik, hogy a brit technológiai szektor egy sebesen növekvő központtá vált, ez pedig a 100 unikornis létrejöttében csúcsosodott most ki.” A britek mérföldkőnek mondható eredményével szemben egyébként Németországban 42, Franciaországban 22, míg Hollandiában 18 tech unikornis van működésben, ami együttesen sem éri el a szigetország eredményét.

Forrás: AltFi, DealRoom

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.