7+1 tipp a biztonságos szerződéskötéshez

[ad_1]

Mire érdemes odafigyelni a szerződéskötéskor? Mutatjuk!

A szerződések aláírásakor mindig fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a feleknek pontosan mik a feladataik, jogaik és kötelezettségeik; és hogy ezek az előírások tisztán és érthetően bele legyenek foglalva a szerződés szövegébe. Az amerikai Cincinnati Biztosítótársaság cikke alapján összeállítottuk az alábbi listát, amely segítséget nyújthat a megállapodások aláírása előtt.

Íme 7 + 1 tipp, hogy mire figyeljünk szerződéskötéskor:

1) Szerződéses feltételek

Amikor eléd kerül egy szerződés, mindig tartsd észben, hogy az első változat csak egy kiindulási pont. Szinte az összes szerződéses feltétel megváltoztatható a tárgyalási szakaszban, így fontos, hogy a számodra/ a vállalkozásod számára fontos előírások, kötelezettségek és jogok szerepeljenek benne. A tárgyalás ezen szakaszában már te és partnered is azt akarjátok, hogy létrejöjjön az üzlet, így ne félj módosításokat kérni a szerződés szövegében. A legrosszabb, ami történhet, hogy nemet mondanak.

A szerződéskötés alapvetően mindig a kölcsönös bizalmon alapul. – Forrás: Pinterest

2) Szerződő felek

Győződj meg róla, hogy a szerződésen szerepel az összes természetes és/vagy jogi személy, akik az adott üzletben részt vesznek.

3) Jogok és kötelezettségek

Fontos, hogy a szerződés részletesen tartalmazza a felek feladatait és meghatározza, hogy ki a felelős, ha valami nem a szerződésben foglaltak szerint történik. Soha ne hagyatkozz pusztán a szóbeli egyeztetésre, mivel ez még akkor is félreértésekhez vezethet, ha az összes fél jóhiszeműen jár el. Figyelmesen olvasd át a szerződést, mivel az egyes jogok és kötelezettségek általában a szerződés több pontján is megjelenhetnek.

4) Titoktartási megállapodás

Állapítsd meg a szerződéskötés előtt, hogy a másik fél a megvalósuló tranzakció során hozzájuthat-e bármilyen bizalmas információhoz veled, vagy a cégeddel kapcsolatban. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy igen, és nem akarod kockáztatni, hogy az információ publikussá váljon vagy a másik fél felhasználhassa, érdemes kikötni, hogy ezeket a partner bizalmasan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelje.

5) Szerződésszegés

Sokan nem szeretnek a szerződéskötéskor arra gondolni, hogy mi történik, ha valami félresikerül teljesítéskor, pedig érdemes már ezen a ponton lefektetni írásban, hogy mi minősül szerződésszegésnek és milyen jellegű kártalanításra kötelezettek a felek szerződésszegés esetén. A kártalanítás feltételeinek kialakításakor vedd figyelembe, hogy neked és partnerednek milyen anyagi és egyéb lehetőségei állnak rendelkezésre.

6) Szerződésbontási feltételek

Lehetőség szerint fektessétek le a szerződés felbontásának feltételeit arra az esetre is, ha nem történik szerződésszegés. Fogalmazzátok bele a szerződésbe a felmondási időt és hogy milyen feltételekkel mondható fel a megegyezés. A járványok kitörése vagy egyéb meghatározó események megzavarhatják az ellátási láncot, szolgáltatások lemondását vonhatják maguk után. Éppen ezért ajánlott, hogy a kereskedelmi szerződések tartalmazzanak vis maior klauzulát, amely a rendkívüli helyzetekről rendelkezik.

A konfliktusok elkerülése érdekében azt is le kell fektetni, hogy mi minősül szerződésszegésnek – Forrás: Shutterstock

7) Vitás kérdések rendezése

Határozzátok meg a vitás kérdések rendezésének módját. Általánosságban elmondható, hogy a legcélravezetőbb és legköltséghatékonyabb módja a problémák kezelésének, ha a vitás kérdést először személyes tárgyalások során próbáljátok meg rendezni; ennek érdekében érdemes lehet bevonni egy békéltető testületet. Ennek ellenére a szerződésben mindenképpen fektessétek le, hogy amennyiben ez nem vezet eredményre, melyik ország/település bírósága az illetékes.

+1) Csalások megelőzése

Az üzleti élet alapvetően a kölcsönös bizalmon alapul, ahol egyenlő felek kölcsönösen előnyös megállapodásokat kötnek egymással. Sajnos mindig lesznek olyanok, akik ezt az általános bizalmat kihasználva megpróbálnak mások kárán hasznot húzni. Ilyen lehet az, ha a szerződés megtárgyalását követően az egyik fél a másik tudta nélkül módosít a szerződés szövegén, vagy ha nem az illetékes személy írja alá a szerződést, ezzel érvénytelenné téve a megállapodást.

A szerződés szövegének megírásában nem, de abban tudunk segíteni, hogy soha ne válj csalás áldozatává. A TrustChain Platformon mindig tudod, hogy pontosan kivel kötsz szerződést, és hogy az adott személy aláíró-e a cégnél. Emellett Simple Contract szolgáltatásunk automatikusan naplóz minden változtatást a megállapodás szövegében, így nem fordulhat elő, hogy partnereid a tudtod nélkül módosítják a szerződést.

KIPRÓBÁLOM AZ ONLINE SZERZŐDÉSKÖTÉST

[ad_2]
https://www.trustchain.com/hu/2020/05/26/71-tipp-a-biztonsagos-szerzodeskoteshez/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.