40 munkakör szűnhet meg a pénzügyi piacon

Több tucat munkakör fog megszűnni az adatelemzés és az automatizálás terjedésének köszönhetően, derül ki egy szingapúri felmérésből.

A felmérést egy karrierfejlesztési program keretén belül készítették el, melynek célja, hogy tovább fejlessze a munkaerőt, méghozzá a fejlődő technológiák hatásainak tükrében.

A tanulmányt a szingapúri IBF (Institute of Banking and Finance Singapore) és az ország monetáris felügyelete rendelte meg, azt pedig az Ernst & Young készítette el. Az anyag azt vizsgálta, hogy az adatelemzési technológia és az automatizálás terjedése hogyan transzformálja át a pénzügyi piacon lévő 121 féle munkakört a következő 3-5 évben.

A vizsgált munkakörök csaknem felét a dolgozók új technológiák segítségével már kiterjesztve fognak végrehajtani, ennek következtében pedig képesek lesznek növelni a munkahelyi hatékonyságukat. Ennek következtében azonban a munkaerő kénytelen lesz nagy mértékű kreativitást és döntéshozást tartalmazó feladatokat is ellátni.

Ijesztőbb sors vár azonban csaknem 40 olyan munkakörben dolgozóra, akiknek a munkáját teljesen átveszik majd a fent említett technológiák. Ezek közé tartoznak a banktisztviselők, kereskedők, biztosítási ügynökök, követelés rendezéssel foglalkozók és hitelügynökök munkakörei.

Az IBF vezérigazgatója, Ng Nam Sin ennek fényében kiemelte: “Az üzleti transzformáció önmagában nem elég. Kénytelenek leszünk a munkaerő transzformációjára is.”.

Reményik Áron

Forrás: Finextra

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.