Káros-e az egészségre az 5G?

Az új generációs mobilhálózatok kiépítése kapcsán időről-időre előkerülő kérdés vagy aggodalom, hogy az újabb, eddig még széles körben nem alkalmazott frekvenciasugárzás, jelen esetben az 5G gyakorol-e bármilyen káros hatást az emberi szervezetre.

Svájc folyamatosan vizsgálja majd az 5G-s hálózatok működésének emberi szervezetre gyakorolt hatásait és rendszeresen tájékoztatja a lakosságot az eredményekről – döntött szerdán a helyi kormányzat. A hírről a hwsw.hu számolt be. Az új generációs mobilhálózatok kiépítése kapcsán kialakuló, vélt vagy valós egészségkárosító hatások az alpesi országban különösen nagy figyelmet kapnak, ami bizonyos területeken lényegében ellehetetleníti a hálózat kiépítését, miközben a szolgáltatók éppen februárban fizettek tekintélyes summát (mintegy 380 millió svájci frankot) az államnak az 5G-s frekvencialicencekért.

Az aukciót követően az 5G-s hálózatok élesbe állítása kapcsán eddig soha nem látott tiltakozás volt tapasztalható Svájcban. A civil szervezetek érvelése szerint az újabb frekvenciák bekapcsolása a vezeték nélküli telekommunikációs hálózatokba potenciálisan káros hatást gyakorol az emberi szervezetre, ráadásul mindezt feleslegesen, hiszen a jelenlegi hálózatok minden adatátviteli igényt tökéletesen ki tudnak szolgálni. A helyzet azután vált igazán feszültté, hogy az utóbbi hetekben több helyi önkormányzat és tartomány is csatlakozott a civil kezdeményezésekhez.

Átmeneti tiltás

Múlt héten Svájc harmadik legnépesebb kantonja, Vaud határozott arról, hogy ideiglenes jelleggel nem ad ki újabb engedélyt 5G-s bázisállomások létesítésére. Az átmeneti tiltás mindaddig biztosan fennáll majd, amíg helyi környezetvédelmi hivatal nem készül el azzal a jelentéssel, mely átfogó képet ad az új technológia potenciális környezeti hatásairól. Helyi lapértesülések szerint Genf és Wallis kanton néhány napon belül követheti Vaud példáját.

Az új generációs hálózatok kapcsán leginkább az úgynevezett milliméteres hullámhosszú spektrum kiterjedt(ebb) használata kelt aggodalmat a civilek körében. A tipikusan a 6 GHz feletti sávokat mindeddig nem, vagy csak elvétve használták a telekommunikációs hálózatok, a jelenlegihez képest jelentősen nagyobb átviteli kapacitás azonban csábító lehetőséget kínál a szolgáltatóknak arra, hogy az utolsó előfizetői szakaszon (last mile) alkalmazzák a technológiát.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.