2021 első negyedévének tíz legjelentősebb tőkebevonása – 2. rész

Jó ideje adósak maradtunk ezzel a beszámolóval, most azonban valóban górcső alá vesszük 2021 első negyedévének legfontosabb tőkebevonásait (az 1. rész elérhető itt). A fintech szektor 2021 első három hónapjában végbement tőkebevonásait szemlélve az ember aligha jönne rá magától, hogy a világot még mindig egy kegyetlen járvány sújtja, ez pedig különösen igaz az ezen cikk tárgyát képező vállalatokra. Esetükben az ígéretes jövőt és a jelentős potenciált már felváltották a jelen eredményei, a sikeres ügyfélakvizíció és a folyamatos terjeszkedés.  

5. Checkout.com – 450 millió dollár

A januári bejelentés idején a Checkout.com a maga 15 milliárd dolláros értékével egész Európa legmagasabban értékelt fintechje lett, a világon ekkor a negyedik helyet foglalta el. Az öreg kontinensen azóta a Klarna letaszította ugyan a trónról, ez azonban mit sem változtat a tényen, miszerint a digitális fizetési piac járvány alatti fellendüléséből nagyot profitáló vállalat jó úton halad céljai felé.

4. Stripe – 600 millió dollár

A mobilfizetési infrastruktúrát fenntartó Stripe szintén jelentős értéknövekedést realizált legújabb tőkeinjekciójának nyomán, így mostanra 93 milliárd környékére tehető a vállalat értéke. A frissen bevont összeg nagyját az európai tevékenységükbe fektetik, és a dublini központ bővítése is tervben van, ez a következő öt évben 1000 új munkavállaló felvételében materializálódik majd várhatóan. 

3. Klarna – 1 milliárd dollár

Az év egyik legnagyobb nyertese eddig egyértelműen a Klarna, a buy-now-pay-later szolgáltató ugyanis új termékei, sikeres ügyfélakvizíciója és a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvései révén egyaránt örvendetes okokból került be idén a hírekbe. Március elején jelentették be 1 milliárd dolláros tőkebevonásukat, ezzel Európa legnagyobb értékű magánkézben lévő fintechje lettek. A svéd vállalat az egyik legnagyobb BNPL szolgáltatóként érthető módon jelentős haszonélvezője a fizetési opció mainstreambe való berobbanásának. 

2. Affirm – 1,39 milliárd dollár

A San Franciscó-i székhelyű fintech januárban került tőzsdei bevezetésre, ezt követően fektetett be egy rendkívül jelentős összeget a vállalatba a GGV Capital kockázati tőkealap. Az Affirm tevékenységének középpontjában a POS kihelyezés, valamint a kártyás fizetéshez kapcsolódó részletfizetési (installment) szolgáltatás van, ezt bővítették ki márciusban egy buy-now-pay-later bankkártyával.

1. Robinhood – 3,4 milliárd dollár

Január végén, illetve február elején jelentette be 1 milliárd dolláros Series H tőkebevonási körét, valamint 2,4 milliárd dolláros, átváltható kötvény kibocsátását. Az önmagát a befektetések demokratizációját elősegítőnek valló platform az év elején a Reddit tőzsdebotrány kapcsán került a nyilvánosság kereszttüzébe, a jelek szerint azonban sikerült stabilizálni a helyzetet és továbbra is erős növekedés várható a vállalattól. Márciusban ráadásul arról olvashattunk, hogy akár a tőzsdei bevezetés is szerepelhet a Robinhood jövőbeli tervei között.

Forrás: Crunchbase

Bátorfi Botond