2020 legjobban tőkésített fülöp-szigeteki fintechei 2. rész

Októberben írtunk a fülöp-szigeteki fintech világ felpezsdüléséről: jelenleg összesen 197 beazonosított szereplő tevékenykedik a piacon, összetételük is homogén: megtalálhatók többek között neobankok, átutalással foglalkozó startupok és hitelező cégek is. Most az idei év top tőkebevonásait vesszük számba.

PayMongo 14,7 millió dollár

A PayMongo a Fülöp-szigetek elsőszámú payment gateway szolgáltatója, mondhatjuk úgy is, hogy a Fülöp-szigetek Barionja. Platformjuk bankkártyás, elektronikus pénztárcás és egyéb fizetési formák elfogadását is támogatja. Három termékirányra bontják szolgáltatásaikat: PayMongo Link: fizetési link, amit a vállalati felhasználók küldhetnek ügyfeleiknek, akik így egyszerűen, a linkre kattintva fizethetik ki az igénybe vett szolgáltatásokat. Akik online felületeikbe szeretnék integrálni a megoldást azoknak API alapon és különböző pluginek formájában is lehetőségük van erre.

Eddig egy 2,7 millió dolláros, majd egy 12 millió dolláros tőkebevonást hajtottak végre.

Upload – 10,6 millió dollár

Az Uploan elsősorban munkabérek előfinanszírozására fókuszál, amihez intézményi, vagy akár lakossági befektetőktől szerzi meg a szükséges tőkét, tehát tulajdonképpen P2P landing logikára épülő tevékenységet folytat. Saját scoring modellt építetettek fel és fejlesztettek, ami lehetővé teszi a kockázatok, költségek és kamatok optimalizálását, aminek a vége egy minden fél számára jövedelmező megoldás lehet.

Eddig egy tőkebevonási kört zártak, mely 10,6 millió dollár forráshoz juttatta a céget.

PowerHero – 9,7 millió dollár

A Pawnhero egy online zálogház, ami mára több országra kiterjedő tevékenységet végez dél-kelet Ázsia területén. Működését 2015-ben kezdte a Fülöp-szigeteken, azzal a céllal, hogy gyors és egyszerű forráshoz juttassa a szegényebb rétegeket, értékesebb használati tárgyak fedezetével. Az elsődleges cél az volt, hogy a klasszikus zálogházak működési modelljét megtartsák, de mindent az online térben. A folyamat indításához mindössze néhány jó minőségű fotót kell feltölteni, majd néhány percen belül kiküldésre kerül az ajánlat. Amennyiben ezt elfogadja az ügyféljelölt, elpostázhatja a tárgyat, vagy elviheti egy átadási pontra, a hitel pedig azonnal folyósításra kerül. A folyamat fordítva is ezzel megegyező: ha az ügyfél visszafizette a hitelt és annak kamatait, visszakapja a zálogba helyezett tárgyat.

Eddig két befektetési kört zártak, összesen 9,7 millió dollár értékben.

Suppan Márton