2020 eddigi legnagyobb fintech befektetései

Míg a 2020-as év elejét a stabil növekedés jellemezte, addig a márciusban kezdődő covid teljesen a feje tetejére állította a piacot, és eddig még sosem látott gazdasági zuhanás indult be alig néhány hónap leforgása alatt. Elérkeztünk 2020 második felébe, és nem meglepő módon erről az évről mindenkinek a gazdasági visszaesés ugrik be először, viszont a valóságban a nagy befektetések nem álltak le, sőt, az év első felében már 1.3 milliárd font került kiosztásra az 5 legnagyobb fintech cég között. Ezt az öt (plusz egy) céget vesszük most sorra, a befektetési összegek alapján növekvő sorrendben.

Az első helyen a Londoni székhelyű Atomico állna £658 millió font tőkebevonással, de mivel ők valójában kockázati tőkével foglalkoznak, így ez a befektetési összeg csak a kiadható likviditásukat növeli, nem pedig a cég értékét, így őket most kihagyjuk a listáról, de az összeg értéke miatt mindenképpen érdemes megemlíteni őket. 

5. Starling Bank – 100 millió font 

2020-ban a Starling Bank eddig 100 millió fontot kapott két befektetési körből. Az első, 60 millió fontos összeg februárban érkezett meg, míg a második, 40 millió fontos kör május végén érkezett meg a cég számára.

A cég nyilatkozata alapján a befektetésből a bank SME ügyfelei számára kiadható keretet szeretnék első körben megnövelni, valamint az ehhez tartozó szolgáltatásokat szeretnék tovább fejleszteni. Ráadásul ez a 100 millió fontos összeg nemsokára nagy valószínűséggel növekedni is fog, mivel újabb két befektetési kört pályázott meg a cég.

4. Checkout.com – 150 millió dollár  

Az ötös listára legfrissebben felkerült cég a Franciaországban tevékenykedő, fizetési megoldásokat szolgáltató Checkout.com, akik június végén kapták meg a 120 millió fontos befektetési összegüket, mellyel a cég mostanra megtriplázta értéket, mely 5.5 milliárd dollárra tehető most. 

Több szempontból is kiemelkedő a Checkout.com fejlődése, mivel egy éve rekord méretű, 230 millió dolláros befektetési összeget kaptak, amire még nem volt példa a hasonlóan fiatal cégek életében.

3. Grover – 250 millió euró  

A berlini székhelyű, főleg elektromos eszközök havi szintű bérbeadásával foglalkozó start-up 250 millió eurót kapott idén januárban a Varengold Banktól, mely a tavaly folyósított első körös, 50 millió eurós keretüket növelte most tovább.

A cég nyilatkozata alapján a pénzből tovább növelik majd a bérbe vehető eszközök listáját, valamint új termékek bevonását is tervezik a termékpalettájukba, melyek főleg kisebb elektromos közlekedési eszközök lesznek, mint az elektromos robogók vagy rollerek. 

A cégnek már több mint 300.000 ügyfele van jelenleg, valamint több mint 500 németországi boltban érhetőek el a termékeik, de a befektetés egyik célja ezeknek a számoknak a tovább növelése lesz.

2. Revolut – 500 millió dollár  

A digitális bankolással foglalkozó Revolut nem meglepő módon az előkelő második helyet szerezte meg a listán, mivel az idén februárban lezárult, főleg amerikai befektetők által biztosított befektetési körben 500 millió dollárral lett gazdagabb.   

A közel rekordnak számító befektetési összegnek köszönhetően a cég jelenleg 5.5 milliárd dollárt ér, és így egy szintre került az európai Klarna-val, valamint a Checkout.com-al.

Érdekesség, hogy nemrég olyan pletykák is felröppentek, hogy a Revolut egy szinte hihetetlennek tűnő, 1 milliárd dolláros befektetés előtt áll, de ezt még nem erősítette meg hivatalosan senki sem, így ezt a hírt érdemes fenntartásokkal kezelni. Ettől függetlenül a cég már 836 millió dollárnyi befektetést tudhat maga mögött, ami így is egyedülálló a fintech cégek között.

1. N26 – 570 millió dollár 

A lista első helyén a német challenger bank, az N26 áll akik idén májusban 570 millió dolláros befektetési összeggel lettek gazdagabbak. 

Igaz, az összeg folyósítása eredetileg 2019-re volt időzítve a cég számára, de végül az eredeti összeg további 100 millió dollárral emelkedett, ezzel együtt a kifizetés határideje is idén májusra tolódott, de ez végeredményben a cég javára vált csak.

A cég nyilatkozata szerint, a befektetési összegből tovább erősítik piaci jelenlétüket az Egyesült Államokban, valamint kiterjesztik a szolgáltatásaikat 24 országra Európán belül. Érdekesség, hogy míg mindenhol terjeszkednek, addig az Egyesült Királyságból rejtélyes módon kivonultak idén februárban, melyre azóta sem érkezett teljes magyarázat. 

Az N26 értéke jelenleg 3.6 milliárd dollárra tehető, így most már biztos helye van Európa legnagyobb fintech cégei között.

Forrás: Altfi

Horváth Tamás