Nick Mangwana, az ország információs, nyilvánossági és műsorszolgáltatási titkára pénteken tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormány felfüggeszti a telefon alapú mobilpénz-platformokon végrehajtott összes pénzügyletet.

A központi bank adatai szerint a bankjegyek hiányában a mobilfizetések a dél-afrikai ország összes tranzakciójának több mint 80% -át teszik ki.

Emmerson Mnangagwa elnök állítása szerint az operátorok, különös tekintettel a rendkívül népszerű Ecocash-ra, összesküvést szőnek, hogy szabotálják a Zimbabwe-i dollárt, amely az elmúlt évben szinte teljesen értékét vesztette, ezzel inflációt okozva. Emellett, az Ecocash a fellendülő fekete piac árfolyamának központi kulcsa, és ezáltal a gazdaságnak és Zimbabwe lakosságának, egyre nagyobb nehézségeket okozva folyamatosan növeli az áruk és szolgáltatások árát.

Az Ecocash kezdetben azt nyilatkozta az ügyfeleinek, hogy továbbra is a megszokott módon operálnak, míg a központi bank saját nyilatkozásában kiderült, hogy bizonyos szolgáltatások felfüggesztésre kerültek a cégnél.

Forrás: Finextra

Visnyei Zsófia