Újrahasznosított darabokra cseréli jelenlegi kártyaállományát a CaixaBank

A spanyol bank is elszánta magát a lépésre, amit több bank is meghozott már korábban: a jövőben kibocsátásra kerülő kártyáik újrahasznosított műanyagból, valamint bio lebomló komponensekből állnak majd, ezáltal hozzájárulva a környezet védelméhez. A bank, amely több, mint 18,8 millió használatban lévő kártyával rendelkezik, az idei évtől nem fog többé nyers műanyagot használni fizikai jelenléttel bíró kártyáinak előállításához.

A CaixaBank előrejelzése szerint a 2021-ben kiadott kártyák 85%-a már fenntartható anyagokból készül majd, így az év végéig 5 millió, az új, környezettudatos módszertannal előállított kártyával rendelkezik majd a bank ügyfélköre. A kártyák többsége újrahasznosított PVC-ből készül majd, melyet többek között építkezéseken felgyülemlett hulladékból fognak beszerezni. Egyes kártyák PLA-ból állnak majd, ami egy biológiai eredetű, bio lebomló anyag, amely a fosszilis energiaforrások használatát is szükségtelenné teszi.

Ezzel együtt a kártyatulajdonos nevét, valamint a kártya adatait is új módszerrel nyomtatják majd rá a kártyára, a tinta alapú nyomtatást ugyanis lézer technológiával helyettesítik a továbbiakban, ami nem csupán kevesebb hulladékhoz vezet, de a kártya élettartamát is növeli. Ilyen technológiát alkalmaz egyébként a hazai fintech cég, a Peak Card Services is CashCard Business vállalati költségkártya termékénél.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.