Újabb bérfaktoring játékos a láthatáron

Lezárult a Payflow Series A tőkebevonási fordulója. A barcelonai központú bérfaktoring startup 9,1 millió dollárral gyarapította vagyonát, így története során már 13,6 millió dollárnyi külső forrást vont be.

A Payflow csapata korai bérfolyósítást biztosít vállalati ügyfeleknek. Üzleti modelljük alapja, hogy technológiájukat értékesítik és ezáltal jutalékokat számítanak fel ügyfeleiknek. Így nem a munkavállalókra terelik a szolgáltatás költségeit. Ez a munkavállaló-barát hozzáállás pozitív megítélést hozott a startupnak a helyi munkatanácsok és szakszervezet körében

A számok vizére evezve a Payflow vállalat ügyfelei meghatározhatják, hogy munkavállalóik fizetésük mekkora részét vehetik ki korán. Ez jellemzően 50 százalék, így biztosítható, hogy a hónap végén megérkező, minimum 50 százaléknak megfelelő összeg elég a következő hónap elején esedékes alapvető költségekre.

Már több, mint 175 cég szerződőtt le a startuppal, amelyeken keresztül több, mint 100 ezer munkavállaló érhető el. Ennek a potenciális felhasználóbázisnak átlagosan a 40 százaléka tölti le a Payflow alkalmazását, bár van olyan ügyfél, ahol 90 százalékos a letöltési arány.

A startup nagy ambíciókat dédelget a jövőt illetően. A vezetőség víziója az, hogy neobankot építsenek a Payflow-ból. Két érkező B2B szolgáltatást már B2C megoldások fognak követni. Előbb viszont több millió embert szeretnének elérni alapszolgáltatásaikon keresztül. A termékfejlesztés mellett a földrajzi terjeszkedés is nagy szerepet kap, várhatóan két új piacon is megjelenik a Payflow.

Bár a spanyol fintech szektortól sokat tanulhatna a magyar piac, a bérfaktoring pont egy olyan terület, ahol mi is jól állunk. A Salarify, az egyik legnevesebb hazai fintech, a közép-európai régió első earned wage access, azaz megkeresett jövedelem szolgáltatója volt. A startup esetében inkább az érdekes, hogy milyen irányba kezd el fejlődni, tekintve, hogy fő szolgáltatásával már egy erős piaci helyzetre tett szert. Talán a Payflow-val párhuzamosan Magyarországon is láthatunk egy bérfaktoring és neobanki szolgáltatások közötti átmenetet.

A cikk a Simplon Marketplace Kft. közreműködésével, a Spanish-Hungarian Fintech Bridge spanyol-magyar együttműködési program támogatásával jelent meg. A programot a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.

Forrás: TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.