Szélesebb körben is elterjedhet a vénaszkenneres fizetés

Vénaszkenneres fizetéssel ellátott áruértékesítő automatákat dob piacra a FinGo – a vállalat állításai szerint elsőként a világon. A biometrikus megoldás a fizetések jóváhagyásában és az életkor ellenőrzésében kap szerepet.

A FinGo vénatérképek alapján azonosítja a vásárlókat. Fizetés során az automata szkenneli a vásárló ujját és személyazonossága függvényében hagyja jóvá a tranzakciót. A vállalat technológiája a vénák adta egyedi biológiai jegyek alapján képes a mintákhoz személyazonosságot rendelni.

A manchesteri városi tanács 2020-ban hagyta jóvá a megoldás használatát emberek életkorának megállapítására. Idén egy helyi kísérleti sorozat keretein belül alkoholvásárlás során használják a biometrikus azonosítást. A FinGo ezen a vonalon akar továbbmenni és betörni a korhatárhoz kötött termékek piacára.

Gyakorlatban a technológia olyan önkiszolgáló automatáknál kerülhet felhasználásra, melyek alkoholt, e-cigarettákat vagy vape-eket árusítanak. A vállalat már le is szerződőtt első partnereivel, egy prémium pincészettel és egy kézműves sörfőzdével.

A partnereknek több szempontból is kedvező lehet az együttműködés. Egyrészt szofisztikált, súrlódásmentes megoldást kapnak vásárlóik életkorának ellenőrzésére. Másrészt az önkiszolgáló automatákkal több értékesítési pontot alakíthatnak ki költséghatékonyan. A vásárlói élmény is csak fejlődik, ugyanis nem kell személyi okmányokkal bajlódni, például egy alkoholos ital megvásárlásánál.

A biometrikus megoldások kapcsán mindig fontos a biztonság kérdése. Ha egy szolgáltató nem megfelelően kezeli ügyfelei adatait, akkor súlyos visszaéléseknek adhat teret. Bár a legtöbb ország törvényei nem térnek ki konkrétan a biometrikus adatok kezelésére, az EU-s GDPR érinti az egyedi biológiai jegyekből nyert adatokat, amely – a megfelelő fenntartásokkal – némi nyugalomra adhat okot.

Forrás: Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.