Rekordmennyiséget költenek az emberek a világbajnokságon

A Visa közzétette kártyáinak költési adatait a katari világbajnokság összes hivatalos helyszínéről. Az adatok a november 20-i nyitómérkőzéstől a csoportkör utolsó mérkőzéseinek befejezéséig (december 2.) terjednek. A katari világbajnokság előkészületeiről megjelent számos negatív hír ellenére úgy tűnik, hogy a  fogyasztók költése rekord mértékben nő a kártyakibocsátó által nemrégiben közzétett adatok szerint. 

A 2022-es vb során a fogyasztók általi elköltött pénz mennyisége közel áll ahhoz, hogy meghaladja a teljes 2018-as világbajnokságét. (A csoportkörök végén a teljes oroszországi torna során elköltött pénz értékének 89 százalékát már meghaladta.) A 2022-es torna egyébként már most drámai mértékben megelőzte a 2014-es világbajnokság teljes költését, 192 százalékkal.

Kiemelkedően magas az érintésmentes fizetések aránya

A Visa adataiból az is kiderül, hogy a 2022-es katari világbajnokság hivatalos helyszínein a Visa-fizetések 88 százaléka érintésmentes volt. Az Al Janoub stadionban volt a legmagasabb az érintés nélküli fizetések aránya, itt az összes tranzakció 91 százaléka ment végbe érintés nélkül. Az átlagos költés a 974-es stadionban volt a legmagasabb a csoportkör során, 25 dollárral. A stadionban átlagosan 15 dollárért tudtak ételt és italt vásárolni a nézők, emellett átlagosan 80 dollárt költöttek árucikkekre is. A Lusail Stadion vezette a csoportkörös stadionok rangsorát a fizetési tranzakciók teljes száma tekintetében. 

Összességében a stadionokon belüli tranzakciók átlagos összege a torna csoportkörének összes mérkőzésén 23 dollár volt. A mérkőzések első szakaszában a három legfontosabb költési kategória az árucikkek (47 százalék), az ételek és italok (36 százalék), valamint a FIFA-jegyek (11 százalék) voltak.

Dr. Saeeda Jaffar, a Visa Öböl-menti együttműködési tanácsának menedzsere elmagyarázta, miért nőttek tovább a kiadások.

“A 2022-es katari világbajnokságra a Visa minden eddiginél több fizetési terminált tett elérhetővé a hivatalos helyszíneken. Néhány innovatív fizetési módot tesztelünk Katar-szerte annak érdekében, hogy a fizetés egyszerűbbé váljon a szurkolók számára és így a játék szépségére koncentrálhassanak.”

A világbajnokság során a Visa egyébként két érdekes megoldással is szolgált. Az egyik egy azonnal kibocsátott prepaid kártya volt, amelyen a torna által inspirált illusztrációk jelentek meg. A másik pedig az arcfelismerésen alapuló fizetés jóváhagyás, melyeket a Qatar National Bank és a PopID csapatával közösen tett lehetővé a vállalat hálózatán belül.

(Forrás: The Fintech Times)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.