Peak Fintech Workshop a BME-n

Április 26-án, kedd délután került sor a Peak első fintech workshopjára, a helyszín a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) volt. A Peak jó ideje szentel nagy figyelmet a hazai nyilvánosság, valamint a szakmai és egyetemi közeg edukációjának. Ezt a célt szolgálta annak idején a Fintech.hu életre hívása, három Trend FM-en futó rádióműsorunk elindítása, illetve a Fintech Sparks online kiadványok (itt és itt elérhetők) piacra dobása is. Az edukáció és a tájékoztatás kiemelése miatt össze is vontuk ez irányú törekvéseinket, ami a Peak News média portfólió születését eredményezte. Saját összeállítású workshopunk most debütált a BME-n.

A két órás alkalom a Peak történetének és jelenlegi helyzetének rövid bemutatójával indult. A bevezető során kitértünk a vállalat születése mögött meghúzódó okokra, illetve az elmúlt kilenc év legizgalmasabb fejleményeire, irányváltásaira.

Ezt követte a fintech szektorban való munkavégzés előnyeinek bemutatása. Az elmúlt években összegyűjtött tapasztalataink azt mutatják, hogy a fintech szektort sokan továbbra is annak 5-10 év ezelőtti állapotával asszociálják, emiatt bizonytalannak érzik az itt megszerzett pozíciókat. Az ökoszisztéma érettebbé válása, ugyanakkor nagyban megváltoztatta ezt a helyzetet, ráadásul a korábban már meglévő előnyöket is még jobban kidomborította. Mára a fintech szektorban történő munkavállalás egyet jelent az innovatív, jó hangulatú műhelymunka végzésével, amit a folyamatos változások és a gyors alkalmazkodás sem tesznek stresszessé és feszültté. Rengeteg a kreatív ötletelés és korábban lehet eljutni odáig, hogy egy-egy ötleten keresztül bárki nagy hatást fejthessen ki a hazai közegben.

A folytatásban a fintech szektor jelenlegi állapotát mutattuk be, ezzel is reflektálva a folyamatos növekedésre. Az elmúlt hat évben kétszeresére nőtt a globálisan aktív fintechek száma. Ennél is nagyobb dolog talán, hogy mostanra ötször annyian használtak legalább egyszer fintech megoldást, mint 2015 végén. Ez a mutató jelenleg 4,32 milliárd főn áll. A tőkebevonások összértéke szintén hatalmasat ugrott, 2021-ben a 2015-ös adatok több, mint tizenötszöröse folyt be a szektor szereplőihez. Ezek az adatok hatásosan érzékeltetik, hogy milyen transzformatív változások zajlottak le a szektorban.

Bemutatásra kerültek a legjelentősebb fintech alszektorok is, például az insurtechek, wealth techek, a fintech hitelezők, a zöld pénzügyi fintechek, valamint a blockchain és kriptovaluta szolgáltatók. Ez a rövid bemutató alkalmas arra, hogy a szektorral kapcsolatos kérdőjeleket némiképp feloldjuk az érdkelődőkben, hiszen konkrét képet alakíthatnak ki arról, hogy pontosan milyen szereplőket is értünk fintechek alatt. A lista persze nem teljes (nem is tudna az lenni a rengeteg különböző alterület miatt), de a közeg nagy részét lefedi.

A fenti témák rövid bemutatását követően az alkalomra megálmodott esettanulmányt oldották meg a résztvevők csapatokban. A feladat két különösen izgalmas, nagy jövő előtt álló fintech alszektor, a fenntartható pénzügyi megoldások és a családi bankolás köré épült, így a csoportmunka megkezdése előtt ezek alaposan bemutatásra kerültek. A résztvevőknek 50 percük volt, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki arra, hogy miként győznének meg egy inkumbens banki vezetőt az általuk preferált fintech megoldáscsomag bevezetéséről. A feladat előnye, hogy egyrészt igényli a fintechkel kapcsolatos gondolkodást, ugyanakkor a sikeres megoldáshoz a hagyományos szereplők megközelítését is meg kell érteni.

A közel egy órás ötletelés, jegyzetelés végén mindkét csapat 5-5 percet kapott saját javaslatának bemutatására. Az eredmény – főleg első alkalomról lévén szó – felülmúlta a várakozásainkat, hiszen mindenütt kiváló gondolatok, formabontó és kreatív ötletek születtek. Különösen jól sikerült a feladat azon része, hogy a javaslat illeszkedjen a képzeletbeli banki vezető gondolkodásmódjához. Az innováció és az abban rejlő lehetőségek ecsetelése mellett mindenki szakított időt az üzleti célok bemutatására, a potenciális rövid és hosszú távú előnyök, valamint  a kockázatok ismertetésére. 

A fentiek fényében kijelenthetjük, hogy az első Peak Fintech Workshop kiválóan sikerült. Különösen jó volt látni, hogy a résztvevők több mint fele nő volt, hiszen a szektornak nagy szüksége van a kreatív, eltökélt női tehetségekre. Bízunk benne, hogy minél többeknek sikerült kedvet adnunk a szektorban való munkavállaláshoz, de azt is sikernek könyveljük el, ha tartalmas két órát tudtunk adni a résztvevőknek. Azok az egyetemek, szakkollégiumok, akik szívesen látnának egy hasonló eseményt saját helyszínükön, a science@peakfs.io email címen érnek el minket. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.