A MENA Fintech Association készített egy átfogó körképet az open banking megoldásokról, amiben jól átlátható módon ábrázolja, hogy az egyes területeken mikor, és milyen módon vált elérhetővé a nyílt bankolás.

Egyértelmű győztes nem hirdethető, a bevezetés mindenhol az elmúlt két évben történt meg. A bankok részvétele mindenhol kötelező, kivéve HongKongot, ahol önkéntes alapon csatlakozhatnak a pénzintézetek, amit kivétel nélkül minden szereplő meg is tett.

A nyílt platformon elérhető szolgáltatások köre régiónként eltérő, a hozzáférés típusa pedig Ausztráliát leszámítva mindenhol információk beszerzésére (read) és tranzakciók indítására (write) kiterjed. Ausztráliában egyelőre csak számlainformációk érhetők el a banki API-kon keresztül.

Ha már API: érdekes, hogy az EU és az USA területén lehetőség van screen scraping technológiával is hozzáférni az adatokhoz, ami gyakorlatilag az ügyfél beleegyezésével egy robotot enged rá saját internetbanki fiókjára, a harmadik feles szolgáltató így jut hozzá a szükséges adatokhoz. Ez a megoldás meglehetősen idejétmúlt, és nemkívánatos kockázatokat is rejt magában.

Forrás: MENA Fintech Association

Suppan Márton