Neobankot is lehet venni karácsonyra

Legalábbis részvényeket egy feltörekvő neobankban, számos másik fintech cég mellett. A közösségi finanszírozás területe tele van fintech lehetőségekkel. Aki a héten beszállna egy startupba, sok opció közül választhat.

Zvilo – a Balkán neobankja

Bár a neobankok számos országban megjelentek már, a Balkán-félsziget egy viszonylag elhanyagolt térség. A Zvilo ezen szeretne változtatni, és digitális bankján keresztül felpezsdíteni a régió pénzügyi szektorát.

Lesz is dolguk bőven – adataik szerint a lakosság 40 százalékának nincs megfelelő hozzáférése banki szolgáltatásokhoz, valamint a vállalkozások 41 százalékának szüksége van hitelekre, de a 200 százalékos hitelfedezeti elvárások jelentősen megnehezítik a hiteligénylést.

Minden problémára érkezik szolgáltatás a Zvilótól: alapvető banki funciók, nemzetközi utalás, valamint lakossági és vállalati hitelezés is van a termékpalettán. Jelenleg Koszovóban került bevezetésre a digitális bank alkalmazása, jövőre pedig Észak-Macedónia és Albánia következhet.

OneBanx – válasz egy égető problémára

Az Egyesült Királyságban bankfiókok ezreit zárták be költséghatékonysági okokból az elmúlt években. A OneBanx azonban hajlandó fizikai pontokat fenntartani, amelyek képesek pótolni a bezárt bankfiókokat. Skóciában már három szupermarketben kihelyezett ponton is segítik a bankfiók nélkül ragadtakat.

A startup open banking alapon kapcsolódik az ország bankjaihoz, és képes kiszolgálni a személyes ügyintézést igénylő banki klienseket. A közvetítő szerepért jutalékot kérnek a bankoktól. A startup állításai szerint szolgáltatásai több mint 90 százalékkal olcsóbbak egy bankfiók fenntartásánál – méghozzá színvonalas ügyfélszolgálattal.

CrediNord – a cégek segítségére siet

A CrediNord a megszokotthoz képest fordított utat jár be. A fintech cég alapvetően kis- és középvállalatoknak (KKV-knak) hitelez, most viszont maga kér forrásokat egy közösségi finanszírozási kampány keretein belül.

A KKV-k köztudottan nehezen jutnak banki hitelekhez, így a CrediNord tevékenysége kiemelten fontos. Jelenleg az egész fintech szektorban megfigyelhető a hitelezési szolgáltatások fellendülése, így a startup jövőképe is jól néz ki.

Choise.com – közösségi finanszírozás rossz időzítéssel

A Choise.com rosszul időzítette közösségi finanszírozási kampányát. A startup 15 százalékos hozamot ígér ügyfeleinek kriptovaluta-ügyleteken keresztül. Azonban az FTX botránya éppen a kampány idején csúcsosodott ki, így nem meglepő, hogy sokan ódzkodnak a kriptoplatformoktól.

Amennyiben valaki befektetne a felsorolt startupok egyikébe, érdemes észben tartania, hogy a közösségi finanszírozási kampányok nagy kockázatot hordoznak. Lehetőség van nagy nyereségek kifogására, ugyanakkor az esetek jelentős részében a teljes befektetés odaveszhet.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.