Milyen hatással lesz a koronavírus a fintech cégekre?

A koronavírus mára több mint 80 országot elért, beleértve a nyugati világ fintech központjait, és mára több mint 100.000 megbetegedést regisztráltak.  A fintech szektor egyes szereplőire ez kedvező hatással, míg más cégeket sújthat a járvány.

A lehetséges hatásokat az alábbiakban gyűjtöttük össze:

  • Az egyes biztosítás típusok iránti kereslet nagyban megnövekedhet, így például az utasbiztosítások és az egészségügyi biztosítások piaca élénkülhet – az ezen a területen dolgozó fintech cégek profitálhatnak a helyzetből.

 

  • Az emberek befektetési szokásai változhatnak, így a trading és wealth managementtel foglalkozó cégek működésére is hatással lehet a járvány. A piacok hevesen reagálnak a koronavírusra, ma reggel akkorát zuhant az amerikai tőzsde, hogy felfüggesztették a kereskedést. Ebben a helyzetben a befektetői kedv jelentős visszaesésére számíthatunk.

 

  • A kínai fintechekre pedig drasztikus hatással lehet az emberek csökkent fogyasztása. A vírusnak köszönhetően az emberek otthon maradnak, kevesebbet költekeznek, nem érintkeznek egymással, így az egész fizetési rendszer forgalma csökken. Ugyanakkor az online vásárlások iránti kereslet nőhet – kérdéses, hogy hogyan tudja kiszolgálni a piac ezeket a megrendeléseket.

 

Forrás:businessinsider

 

Juhász Benedek

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.