Mennyibe fog kerülni az idei karácsony?

Már csak alig több, mint egy hónap van karácsonyig. A fogyasztók izgatottan várják az ajándékozást. Az idei szezont azonban beárnyékolhatja a kedvezőtlen gazdasági helyzet – legalábbis egy brit pénzösszehasonlító oldal ezen a héten közzétett új tanulmánya erre enged következtetni.

A money.co.uk megállapításai elsősorban a brit fogyasztók szezonális költési szokásain alapulnak, de az elemzés kitér a megtakarításokra is. Nincs mese; az idei év valószínűleg teljesen más lesz, mint az előzők. 

Borítókép: Depositphotos

Karácsonyi költségvetés tervezés 2022

A tanulmány egyik első kérdésköre az volt, hogy a fogyasztók mennyit terveznek költeni idén karácsonykor. A válaszadók többsége, mintegy 30 százaléka 301 és 500 font közötti összegtől tervez megszabadulni az ünnepi időszakban.

Ezt követi az a 6,9 százalékos csoport, amelynek tagjai 1000 font feletti költésre készülnek. A megkérdezettek 6,5 ​​százaléka pedig csupán 1 és 100 font közötti összeg elköltését engedheti meg magának.

Mikor kezdődik a spórolás?

A számok arra utalnak, hogy a fogyasztók ebben az évben kevesebbet készülnek költeni, mint az előző években. A karácsonyi kiadásokhoz szükséges pénz előteremtése sokaknak okoz nehézséget. A tanulmány emiatt is azonosítja, hogy mikor kezdődik az ajándékozásra szánt összegek megtakarítása, és mi a legjobb módja a spórolásnak.

Az adatok szerint a fogyasztók 14,45 százaléka januárban megkezdi a gyűjtögetést, 20,05 százalék pedig szeptemberen lát neki a spórolásnak. Ugyanakkor 14,4 százalék vállalja azt a kockázatot, hogy egyáltalán nem takarékoskodik karácsonyra – ebbe a csoportba nagyrészt a 45 év felettieket tartoznak. 

Az 54 év felettiek 30 százaléka szintén mellőzi a megtakarításokat, ami merőben eltér azon 18-24 évesek arányától (10,5 százalék), akik ugyanígy tesznek. Érdekes, hogy szokatlan módon itt a fiatalok gondolkodnak inkább előre. A tanulmányban regionális elemzés is történt, e szerint Wales az egyetlen olyan ország az Egyesült Királyságban, ahol viszonylag jelentős számban vannak azok (17,59 százalék) , akik januárban kezdik meg a spórolást.

Karácsonyi konszenzus

A tanulmány eredményei általános konszenzust mutatnak az idei karácsonyi költések körül. A számok szerint idén a fogyasztók mindössze 22 százaléka tervezi a megszokottak szerint a költéseket. A válaszadók több, mint 77 százaléka változtatni készül, sokan közülük kevesebbet terveznek költeni. 

Szorongást tükröz, hogy a válaszadók egyharmada aggódik amiatt, hogy a karácsonyi költekezés milyen hatással lesz a pénzügyeire; a megkérdezettek, 28 százaléka vallotta be, hogy a szokásosnál korábban kezdett idén spórolni.

Pénzügyi szorongás a nők és férfiak körében 

A férfiak 27 százaléka tervezi a megszokott karácsonyi költekezést, míg a nők nagyobb valószínűséggel aggódnak amiatt, hogy a karácsony milyen hatással lesz pénzügyeikre az idei évben. Valójában minden harmadik nő azt válaszolta, hogy aggódik karácsonyi költések miatt, szemben a férfiak arányával, ahol ezt csak minden negyedik megkérdezett jelölte meg.

A gyermek nélküli háztartások 26 százaléka kevésbé aggódik amiatt, hogy a karácsony hogyan befolyásolja majd a pénzügyeiket 2022-ben. A gyermekes háztartások ezzel szemben következetesen arról számoltak be, hogy aggódnak a hosszú távú hatások miatt.

(Forrás: The Fintech Times)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.