2020. 02. 03.Tilla Fehér

Világszerte mintegy 1,7 milliárd felnőtt nem rendelkezik bankszámlával. Ez a szám az Egyesült Királyságban 1,5 millió, vagyis az ország lakosságának kb. 2%-ának nincs bankszámlája. Ezek a számok elenyészőnek tűnhetnek, de egy többségében készpénzmentes, mi több, érintésmentes fizetést alkalmazó társadalomban – ahol tavaly először a kártyás fizetések összértéke meghaladta a készpénzes fizetést – egyes veszélyeztetett társadalmi csoportok, mint az idősek, az elszegényedettek és a fogyatékkal élők még sebezhetőbbé válhatnak – fogalmaz a finextra.com.

Svédországban a készpénzes fizetés mindössze az összes vásárlás 13%-a – fotó: bettingzebra.com

A jogalkotók már keresik a megoldást a problémára: egyes városok, mint San Francisco, Philadelphia, New Jersey és New York City betiltották a kizárólag kártyás fizetést elfogadó üzleteket. Az ötletet az Egyesült Királyságban is sokan támogatják, de a City AM szerint egy ilyen tilalom „üzlet-, fogyasztó- és innovációellenes lenne.”

Az Egyesült Királyságban a készpénzmentes társadalom irányába való eltolódás összekapcsolódott az érintésmentes fizetések terjedésével, ami jelenleg a betéti kártyás fizetések több mint felét kiteszi és egyben az összes kártyás tranzakció 40%-kát. Ez tükröződik vissza a globális trendben is, a készpénzhasználat minden eddiginél alacsonyabb olyan helyeken, mint Svédország, ahol a készpénzes fizetés mindössze az összes vásárlás 13%-a.

Világszerte a címlapokon szerepel ez a téma. A Malay Mail egy nemrégiben megjelent száma az elektronikus pénztárcák előnyeivel foglalkozott, kisvállalati tulajdonosok szemszögéből. Ahogy azt egy bolttulajdonos, Surinawati Hamzah magyarázta, a készpénz kevésbé biztonságos.  – Nem csak attól kell tartanom, hogy kirabolhatnak, hanem még amiatt is aggódhatok, hogy az alkalmazottaim teszik zsebre a pénzt – mondta.

A cikk ugyanakkor megemlít egy lehetséges akadályt is: az internet-szolgáltatás minőségét. Az alternatív fizetési módokon keresztül megvalósuló digitális fizetések, mint az ePénztárcák, internet-alapúak. Jóllehet, ez a módszer a kereskedő és a vásárló számára is nagyon kényelmes, mindkettőjüket kellemetlenül érintheti, ha épp akadozik az internetszolgáltatás.

A cikk szerzője, Paul Marcantonio arra a következtetésre jut, hogy az innovációt nem kell visszafordítani. Ehelyett, nekünk, mint társadalomnak kell segítenünk a sebezhetőbb rétegeket abban, hogy rendelkezzenek bankszámlával, bankkártyával és igen, akár még érintésmentes fizetéseket is lebonyolítsanak.

Source link