Magyar insurtech tör be a Szilícium-völgybe

A magyar alapítású Baoba insurtech felvételt nyert a neves szilícium-völgyi Plug and Play Tech Center startup fejlesztési programjába.

A Baoba egy digitális vállalati piactér, amely geoadat-alapú biztosítási szolgáltatásokat kínál. Megoldásaik olyan utazási és biztosítási szervezeteknek – például online utazási irodáknak, utasbiztosítóknak és légitársaságoknak -szólnak, amelyek innovatív szolgáltatásokat szeretnének nyújtani ügyfeleiknek. A cég küldetése, hogy olyan biztosítások létrehozását segítse elő, amelyek praktikusak, automatizáltak, modulárisak és személyre szabottak. Emellett kárrendezési és valós idejű kifizetési megoldásokat is kínálnak.

A startupot tapasztalt utazási és biztosítási szakemberek alapították 2021-ben. Vezérigazgatója Ludvig Kata, egy sikeres magyar digitális vállalkozó.  A cég székhelye ugyan Floridában található, de kanadai és budapesti irodákkal is rendelkeznek. Indulása óta gyorsan fejlődik, már globális biztosítókat is partnereik között tudhat. A Plug and Play Insurtech programja a következő lépés a globális növekedés felé.

Nemzetközi startup ökoszisztéma

A Plug and Play Tech Center egy kaliforniai központú, globális innovációs platform, amelynek célja, hogy összekapcsolja a korai fázisú befektetőket, a startupokat és a világ legnagyobb vállalatait. A szilícium-völgyi Sunnyvale központja mellett több mint 20 országban, több mint 40 irodát működtet.

A vállalati innovációs programjairól és akcelerátor programjairól ismert Plug and Play több mint 20 iparág startupjainak nyújt támogatást. Az elmúlt 16 év során közel 50 000 startupot, 500 világcéget, több száz kockázati tőkecéget, egyetemeket és kormányzati szerveket kapcsolt össze platformjain. A 2006-os alapítása óta mintegy 9 milliárd dollárnyi finanszírozást gyűjtöttek össze a közösség vállalatai. A Plug and Play olyan cégek korai befektetője is volt, mint például a Google, a PayPal, vagy a Dropbox.

Milliárdok vannak a biztosítási technológiában

Csak az amerikai biztosítási szektor évi 1 milliárd dollár értékű bevételt termel, és a pénzügyi visszaesések ellenére is stabil marad. A Plug and Play szerint az ágazat jövője a korszerű biztosítástechnológiai fejlesztésekben rejlik.

Az idei insurtech programba felvételt nyert startupok, köztük a Baoba az insurtech ágazat legjobb 1,5 százalékához tartoznak. A korai és növekedési szakaszban lévő insurtech startupok számára indított 12 hetes program idén novemberben veszi kezdetét a sunnyvale-i Plug and Play technológiai központban. Tematikus workshopok, személyre szabott képzések, üzleti találkozók képezik a program gerincét, amelynek nyomán tőkebevonási lehetőséghez is juthatnak a résztvevők. Olyan szakmai partnerek vesznek részt a programban, mint a MunichRe globális viszonbiztosító és az United Services Automobile Association, egy Fortune 500-as pénzügyi és biztosítási vállalat.

A Fintech Világa rádióműsorban idén többször is érintettük az insurtech területét. Aki szeretne egy piaci összefoglalót, valamint egy cégvezetőt is meghallgatni a témában, az alábbi adásokra kattintva megteheti:

(Kép: Unsplash)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.