A PwC  Az európai és a hazai startupok lehetőségeit, kihívásait vizsgálta a PwC nemrég megjelent tanulmányában. Az elemzés rámutat: a magyar startupok az európai átlaghoz képest nehezebben találnak képzett munkaerőt és szívesebben helyeznék át központjukat másik országba, ugyanakkor nagyobb mértékben tervezik kockázati tőke bevonását a jövőben. A felmérésében tizennyolc európai nagyváros – köztük Budapest – több mint 500 startupja vett részt.

„Az eredmények alapján azt látjuk, hogy a Budapesten megkérdezett startupok körében jellemzőbb, hogy egy már meglévő piaci lehetőség kiaknázása céljából indítanak vállalkozást.” – mondta Selmeci Péter, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának igazgatója.

A felmérés alapján a megkérdezett hazai startupok nehezebbnek találják a képzett munkaerő felvételét az európai átlagnál, ennek elsődleges okaként pedig a megfelelő készségek hiányát jelölték meg.  A magyar és európai startupok hasonló tulajdonságokat keresnek egy ideális munkavállalóban: a megszokott sémáktól eltérő gondolkodás, jó kommunikációs készség, kritikai szemléletmód, jó problémamegoldó készség.

A kutatásban megkérdezett magyar startupok több mint fele önfenntartó módon működik, míg 23 százaléka üzleti angyalokra támaszkodik – ez utóbbi arány jóval magasabb a 7 százalékos európai átlagnál. A vizsgált magyar startupok ötöde kockázatitőke-befektetésből származó forrásokból működik, nem támaszkodnak banki hitelre.

A jövőbeni finanszírozási terveket nézve a válaszadó magyar startupok mintegy 50 százaléka tervezi a kockázati tőke bevonását, ami jelentősen magasabb arány az európai átlagnál.

Forrás: PwC