Közel a Robinhood tőzsdei bevezetése

Eseménydús héten van túl a Robinhood befektetési platform: először is, a vállalat a múlt hét elején a Financial Industry Regulatory Authority (Pénzügyi szektor szabályozói szerv) kereszttüzében találta magát, amiért téves információk és a szolgáltatást érintő kimaradások miatt ügyfelek ezrei panaszkodtak a Robinhood szolgáltatására. Az eset egyébként még 2016-ban történt, most csak a vizsgálat zárult le. A Robinhoodot egy 57 millió dolláros büntetés befizetésére kötelezték, valamint 12,6 millió dollár kompenzációt kellett fizetniük a megkárosított ügyfeleknek.

A hét második felében már egy pozitívabb hangvételű hírről értesülhettünk: a vállalat leadta a közelgő tőzsdei bevezetésére vonatkozó regisztrációs nyilatkozatát. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) részére leadott jelentkezés egyik vázlata még idén márciusban szivárgott ki, a részletek azonban akkor homályosak maradtak. A bevezetés során a Robinhood a Goldman Sachs és a JPMorgan szolgálataira számít majd, mint kibocsátási menedzserekre, míg a szindikátus további tagjai között megtalálható többek között a Barclays, a Citigroup, valamint a Wells Fargo is.  

Egyes értesülések szerint a Robinhood minimum 40 milliárd dolláros vállalatérték elérésére törekszik majd a NASDAQ-ra való bevezetésekor, ami jelentős növekedés lenne a jelenlegi, 12 milliárd dollár körüli értékeltséghez képest. A részvények a ’HOOD’ részvényszimbólum alatt lesznek majd elérhetők. A vállalat egyébként rekordnövekedést produkált, melynek következtében bevételei 278 millióról 959 millió dollárra növekedtek a 2020-as évben, 2021-re pedig ezt az összeget is háromszorosára növelnék. 2021 első felében 502 millió dollárnyi bevételt sikerült felhalmozniuk.

Hasonlóan jól halad az ügyfélakvizíció is, hiszen csak 2021 első felében megduplázódott a kliensek száma, akik így mostanra 31 millióan vannak, közülük 18 millióan aktívan használják is a platformot. A Robinhood egyike volt a Reddit vs Wall Street saga nagy nyerteseinek, ugyanakkor ők is a bosszús tömeg kereszttűzébe kerültek, amiért felfüggesztették a „mém részvényekkel” való kereskedést, ezen döntésüket hírességek és politikusok is hevesen kritizálták.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.