Jennifer Lawrence feltört fiókja, Facebook és a Cambridge Analytica

Az információbiztonság nem játék, és ezt a saját bőrünkön kezdjük el tapasztalni.

Bejegyzés a Digital Hungary oldaláról:

Az informatikai biztonság kérdése szinte egykorú a számítógépes hálózatok történetével. Már az internet létrejötte előtt, 1973-ban figyelmeztetett az egyik kísérleti megoldás, az ARPANET sebezhetőségére a később mindenfelé elterjedt Ethernet szabvány feltalálója, Robert Metcalfe. A világháló megjelenése előtt Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn kísérletet tett az adattovábbításra szolgáló TCP/IP protokoll titkosítására, de ezt a Snowden-botrányban világhírűvé váló amerikai nemzetbiztonsági szerv, az NSA megakadályozta – olvasható a kreativ.hu-n. (A cikk eredetileg a Kreatív májusi számában jelent meg)

A megfigyelési ügyről elhíresült Edward Snowden esete csak egy a világméretű informatikai és adatvédelmi válságok közül, amik nélkül szinte nem telik el negyedév. Tavaly zsarolóvírus söpört végig az interneten, 2014-ben Jennifer Lawrence feltört iCloud-fiókja került a figyelem középpontjába, napjainkban pedig a Facebook és a Cambridge Analytica esete világítanak rá a problémákra.

Már e korántsem részletes felsorolásból is látható, hogy az IT-biztonság terén számos megoldandó feladat merül fel. Az elmúlt évek során több magyar vállalat is a piac sikeres résztvevőjévé vált. A nemrég nagykorúvá érett, és az év elején a One Identity által felvásárolt Balabit, valamint a Tresorit társalapítóival beszélgettünk a vállalati IT-biztonság helyzetéről és kihívásairól.

A külvilág számára talán homogénnek tűnő szektort Györkő Zoltán, a Balabit ügyvezető igazgatója az orvosláshoz hasonlította. Szükség van a bőrgyógyász és az agysebész munkájára is, ahogy az IT-biztonság terén is különböző problémákat kell megoldani a végfelhasználók által használt vírusírtóktól a vállalati szintű, viselkedésalapú felhasználókezelésig. Györkő az év exitjének tartott Balabit történetéről tartott előadást a SMART 2018 konferencián, a Veszprémi Egyetemen elkezdett, már akkor is egyedülálló technológiával megírt tűzfalszoftvertől a tőkebevonásokon át a nemzetközi nagybankok vagy az Adobe és a Facebook problémáinak kezeléséig. A teljes cikk itt érhető el.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.