Horvátországban lesz a Settle páneurópai mobilfizetési rendszer első tesztpiaca

Magyarországon is folyik a partnerkeresés – A Settle az AUKA európai piacra tervezett mobilfizetési megoldása.

A horvát piac lesz az Auka egész Európára tervezett mobilfizetési megoldása, a Settle első tesztpiaca. A rendszert a fintech megoldásaiért több díjjal kitüntetett norvég cég alapítója és agytrösztje, Daniel Döderlein tavaly novemberben Budapesten mutatta be. A Settle-höz Magyarországon is keresnek partnereket.

Az Auka arra törekszik, hogy az európai szereplők számára is rendelkezésre álljon egy egységes mobilfizetési rendszer. Miközben Kínában az Alipay mobilfizetési rendszere ma már első helyen áll a fizetési megoldások között, és a technológiai gigászok, a Google és az Apple is folyamatosan fejlesztik platformjaikat, Európa jelentős lemaradásban van. A Settle partnerek – például mobilcégek vagy bankok – bevonásával tenné lehetővé, hogy a fogyasztók és a vállalkozások számára is egységes, jövőbe mutató, jól használható fizetési rendszer szülessen.

„Horvátország azért nagyon érdekes piac számunkra, mert itt még óriási kultúrája van a készpénznek. A Settle mind a fogyasztók, mind pedig a vállalkozók fizetésekkel kapcsolatos problémáinak jelentős részére választ adhat” – húzta alá Daniel Döderlein. Az is fontos szempont, hogy a turizmusból származó bevételek nagy aránya az országban: a Settle leegyszerűsíti a turisták számlafizetését is – vegyük például azt az egyszerű esetet, amikor egy nagyobb társaság egyben fizet, majd egymás közt rendezik a számla rájuk eső részét.

A Settle az Auka többszörösen díjazott platformjára épül. A technológiát és a fejlesztést a norvég cég biztosítja, ám a rendszerhez csatlakozó partnerek értékesítik – mind a kereskedők és szolgáltatók, mind pedig a fogyasztók körében. Az Auka célja, hogy a Settle vezető mobilfizetési rendszerré váljon Európában. A Settle mögött minden országban egy önálló üzemeltető áll majd, amelybe helyi befektetőket és partnereket kívánnak bevonni.

A Settle bevezetése mellett szól az is, hogy az idén bevezetendő, a digitális szolgáltatásokat megkönnyítő PSD2 nevű új európai pénzforgalmi irányelv kötelezi a bankokat arra, hogy engedéllyel rendelkező külső szereplők számára engedélyezzék a hozzáférést ügyfeleik számláihoz. Most még minden európai szereplő kifejlesztheti a megfelelő szolgáltatásokat. Aki viszont későn lép, az arra ébredhet, hogy az Alipayhez hasonló Európán kívüli szereplők már megszerezték ezt az üzletet” – fűzte hozzá Döderlein.

Döderlein véleménye szerint egy tökéletes mobilfizetési rendszer működtetéséhez számos kompetenciára van szükség. Ide tartozik maga a technológia, a termék összeállítása, a hatósági engedélyek beszerzésében valamint a mobilfizetési rendszerek működtetésében, szabálykövetési megfelelőségének biztosításában és marketingjében megszerzett tapasztalatok. Másrészről ilyen kompetencia a termék disztribúciója, értékesítése.

Döderlein szerint a bankok vagy a nagy telekom szolgáltatók éppen ez utóbbiban verhetetlenek: a disztribúcióban. Az összes többi kompetencia viszont rendelkezésre áll az Auká-nál. A Settle alapgondolata szerint egy sikeres mobilfizetési rendszernek minden felsorolt kompetenciára szüksége van, ezért kell a résztvevőknek társulniuk.

A fogyasztók oldaláról a Settle egy olyan okostelefonos alkalmazás, amelynek révén a telefon kontaktlistáján lévő kapcsolatoktól pénzt igényelhetünk vagy nekik pénzt küldhetünk. A Settle rendszerén keresztül a pénz kifizetéséhez bármilyen forrás – bank- vagy hitelkártya, folyószámla – kapcsolható. A Settle-utalás címzettjének el kell fogadnia a beérkező összeget, amelyet bent is tarthat a rendszerben, felhasználhatja fizetésre, de – költségmentesen – kiutalhatja akár egy bankszámlára is.

 

A Settle használatát részletesen mutatja be a cég filmje, amely a YouTube-on elérhető itt: https://bit.ly/2BhkUoo

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.