Hogyan működik a Bitcoin-vásárlás?

Folytatásos cikkünkben bemutatunk néhány megbízható oldalt és belibbentjük a Bitcointárcákat is. – a Digital Hungary cikke következik

Legutóbb körbejártuk a blokklánc fogalmát és megnéztük, hogy miféle elágazódásai lehetnek a kriptovalutáknak, amik új kriptovalutákat eredményezhetnek. Még korábban pedig a Bitcoin mibenlétét és értékét jártuk körbe. Most, hogy már tisztáztuk az alapokat, érdemes rátérni arra, hogy hogyan, hol és miképpen lehet Bitcoint, vagy éppen más kriptovalutákat vásárolni.

Van rengeteg megbízható és biztonságos hely erre, és legalább megannyi, ha nem több kockázatos és legkevésbé sem biztonságos. Kezdőként az alábbi három, garantáltan biztonságos webhelyen érdemes körbe nézni.

Coinbase

A Coinbase a legnagyobb kriptovaluta-váltók egyike és 32 ország különböző pénznemeit lehet nála Bitcoinra, Bitcoin Cash-re, Ethereumra, vagy Litecoinra váltani. 2017 novemberében 13 millió aktív felhasználója volt, ráadásul ez az adat megelőzi a Bitcoin értékének decemberi nagy ugrását, amikor állítólag naponta 300 000 felhasználó fordult meg az oldalon. De a számháborút félretéve, a Coinbase igen egyszerűvé teszi a kriptovaluta-vásárlást, nincs másra hozzá szükségünk, mint a pénzügyi adatainkra és egy Coinbase-es számlára. Érthető okokból számlánkhoz csak azután kapunk teljeskörű hozzáférést, hogy átestünk egy telefonos vagy fénykép alapú azonosításon. A Coinbase tranzakciói rendszerint meglepően gyorsak, Amerikában és néhány Uniós országban gyakorlatilag azonnal megkapjuk a vásárolt Bitcoin összeget.

LocalBitcoins

A LocalBitcoins egy PtP alapon működő oldal, ami a Bitcoin értékesítők hálózatát fogja össze a világ minden egyes pontjáról. A legtöbb kriptovaluta-váltó oldaltól eltérően a LocalBitcoins épp ugyanúgy decentralizáltan működik, mint maga a Bitcoin. Az árak a piaci fluktuációhoz mérten változnak, és néha még arra is van itt esély, hogy valamivel olcsóbban tudjunk üzletelni, mint máshol. A LocalBitcoins legnagyobb előnye a lehetséges fizetési módozatok sokféleségében rejlik. A legtöbb váltó ragaszkodik az igazolt bankszámlákhoz és bankkártyákhoz, míg a LocalBitcoinsnál készpénzért ugyanúgy lehet kriptovalutát vásárolni, mint Amazon ajándékkártyás kódokért, illetve a PayPal, valamint a Western Union megoldások is elfogadottak, már ha a konkrét eladó nyitott ezek valamelyikére. Ráadásul az oldalnak szinte semmilyen személyes információra nincs szüksége, és nem kell adathegyekkel elárasztani ahhoz, hogy használni tudjuk. Egyedül a választott fizetési formán múlik, hogy mennyit láthat belőlünk az értékesítő. Jelenleg a LocalBitcoins szolgáltatásai 249 országban elérhetőek.

Gemini

A Gemini a kezdők számára a legmegbízhatóbb kriptovaluta-váltó oldal. Ezt igazolja, hogy az itt csalás áldozatává válókat az USA szövetségi betétbiztosítási intézete, az FDIC biztosítja. Ráadásul a New Yorkban regisztrált és engedéllyel működő Geminit két Bitcoin-milliárdos, a Winklevoss ikrek viszik. A Gemininek az egész kriptovilágban jó híre van, ami egyrészt a fentebb ismertetett biztosított befektetésnek és a többi oldaltól eltérően a működőképes és felhasználóközpontú ügyfélszolgálatának is köszönhet. A megfelelő nagyságrendet elérő megrendelések esetén biztosított kedvezmények meg már csak a ráadást képviselik.

Hogy lehet még Bitcoinhoz jutni?

A fenti háromnál még jóval több hely van, ahol nyugodtan vásárolhat az ember kriptovalutát, érdemes akár az alábbi három közül is szemezgetni:

Bitstamp

Bisq

Coinmama

Bitcointárca

A következő lépés, hogy szerzünk egy bitcoin-pénztárcát, ugyanis, mint minden egyéb fizetőeszköznek, a kriptovalutának is kell egy tartóalkalmatosság. Ebben az esetben természetesen ez digitális, és ahogyan kriptovalutából, úgy ebből is sokféle létezik. Többek között van belőle forró, hideg szoftveres és hardveres is. Ha némiképp kezdi követhetetlennek tartani a szöveget, nincs gond, fékezünk és elmagyarázzuk:

Forró tárca: Azokat a tárcákat hívjuk így, amelyekhez internetkapcsolat szükséges. Pl. amennyiben a Coinbase számláján tartja a Bitcoinját, akkor forró tárcát használ. Ennek előnye, hogy könnyen hozzáférhető és gyorsan felhasználható, cserébe viszont előfordulhatnak biztonsági kockázatok.

Desktop tárca: Ez lényegében egy letölthető és az operációs rendszer asztalára telepíthető Bitcointárca. Ez akkor jön jól, ha offline szeretnénk intézni a pénzügyeinket. Emellett az asztali tárcák megjelennek kibányászható egységként a maguk blokkláncában is.

Mobil tárca: Tulajdonképpen ez is egy asztali tárca, csak ezt számítógép helyett az okostelefonunkra tudjuk telepíteni. Többféle is létezik belőle iOS és Android operációs rendszerekre is. Hozzá kell azonban tenni, hogy a mobiltárcák forrónak is minősülnek, hiszen a telefonunkkal gyakran vagyunk online.

Hardver tárca: Ez egy offline, fizikai tároló, olyan, mint egy trezor, vagy egy hordozható széf, ám arra is képesek, hogy igény esetén tranzakciót kezdeményezzenek, vagy fogadjanak. A hardvertárcát hidegnek is nevezik (erről bővebben alább írunk).

Hideg tárca: Más néven hidegtároló, egy offlinetárca, amit csak akkor kötünk rá az internetre, amikor kriptovalutát akarunk küldeni, vagy fogadni, ami biztosítja, hogy senki sem hackelheti meg a Bitcoinszámlánkat.

Nyilván a legbiztonságosabb megoldást a hidegtárca jelenti, ám ha Bitcoint akarunk költeni, vagy váltani más kriptovalutára, akkor inkább egy könnyebben hozzáférhető tárcára lehet szükségünk.

A Trendhunter cikke (ami ugye közben kicsit átalakult), ezt követően az Electrum Bitcointárcát mutatja be, mint a kezdők legjobb barátját, amivel következőre folytatjuk.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.