Folytatja a növekedést az egyik legizgalmasabb RegTech

30 millió dollár friss tőkével gazdagodott a Hummingbird, egy RegTech vállalat, amely szoftver megoldásain keresztül a pénzmosás elleni védekezésben segíti a bankokat és fintecheket. Ez volt a Hummingbird első tőkebevonása a tavalyi Series A körük óta, akkor 8,2 millió dollárhoz jutottak, így a mostani összeggel együtt már 41,8 millió dollár tőkét vont be fennállása óta a vállalat. A hírek szerint a pénzből a 35 fős csapat bővítését szeretnék finanszírozni, különösen nagy figyelmet szentelve az ügyfélelégedettségi, szoftvermérnöki és termékfejlesztési területekre, monta el Joe Robinson, a vállalat vezérigazgatója. 

A Hummingbird alapító csapata igazi fintech veteránokból áll, akiknek nagyjából fele a Square-től (az újabban Block néven futó vállalattól) érkezett, míg a többiek főként a blockchain alapú fizetési szolgáltatótól, a Circle-től. Robinson maga is a Circle kockázati és adattudományi területének vezetője volt két éven keresztül, saját bevallása szerint ebben az időszakban ismerte fel a compliance szakemberek munkájának legnagyobb kihívásait, amelyek a globális pénzmosás elleni intézkedések 1% alatti sikerességi rátáját eredményezik. 

“Rengeteg nagyszerű adatforrás, kockázati előrejelző megoldás és algoritmus létezik, azonban ezeket nagyon nehéz hatékonyan összefésülni az egyes vizsgálatokhoz. A munkát általában rendkívül nyers formában végzik el számos különböző rendszeren keresztül,” mondta el Robinson, aki szerint a pénzügyi nyomozók átlagosan heti 100-200 ügyön dolgoznak, mindez pedig tovább nehezíti munkájukat. A Hummingbird azzal a céllal jött létre, hogy egy kifejezetten a megfelelési (compliance) és kockázati területek igényeihez szabott CRM szoftvert alkosson meg, ami egy felületen képes összesíteni a számos különböző formátumú adatot és segít a szakembereknek a rengeteg ügy hatékony kezelésében. 

A Hummingbird ügyfelei között mára olyan patinás nevek találhatók meg, mint a Stripe fizetési vállalat, a Coinbase kriptotőzsde, az Etsy e-kereskedelmi óriás, vagy épp a Banking-as-a-Service szolgáltatóként tevékenykedő Evolve Bank & Trust, ugyanakkor Robinson az ügyfelek pontos számát nem szerette volna elárulni. A vállalat pillanatnyilag hét országban van jelen, 2022 elején pedig Nagy-Britanniában is elindulnak majd, amit idővel az európai és ázsiai régiókba való belépés követ a tervek szerint. 

Ami a termékfejlesztést illeti, a Hummingbird következő növekedési fázisában megoldásaik designjára fektetnek majd nagyobb hangsúlyt, alapítójuk szerint ugyanis ez egy olyan terület, amit sokan elhanyagolnak a RegTech cégek között. Joe Robinson vezérigazgató szerint a pénzmosás elleni védekezés egyike azon területeknek, ahol eddig leginkább alábecsülték és elhanyagolták a tervezői gondolkodásban  rejlő lehetőségeket, a Hummingbird pedig eltökélte, hogy mindezt elsőként valósítják meg a piacon.

A tervezői gondolkodás (közismertebb, angol nevén design thinking) egyébként egy olyan agilis tervezői eszközt és gondolkodásmódot takar, melynek középpontjában a felhasználói igények kielégítésének célja áll. Ez egy viszonylag új keletű, megoldás- és eredményközpontú termékfejlesztői megközelítés, amely a szokványostól eltérő nézőpontból vizsgál egyes problémákat, a Hummingbird pedig a jelek szerint kellően nagy potenciált lát benne ahhoz, hogy a jövőben jelentős erőforrásokat allokáljon erre a területre. Amennyiben mindezt eredményesen teszik, úgy ügyfeleik nagyobb sikerrel kezelhetik majd a velük szembejövő ügyeket, a Hummingbird pedig még prominensebb szereplővé válhat a globális jelenléttel bíró RegTechek sorában. 

Forrás: TechCrunch

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.