Fintech cégek az angol kormány szolgálatába állnának a koronavírus elleni harcban

A koronavírus járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásait mérséklendő az angol kormány hitelek formájában font milliárdokkal tervezi megtámogatni a brit kis- és közepes vállalkozásokat, annak érdekében, hogy átvészeljék az előttük álló időszakot. A KKV szektor a gazdaság egyik legsérülékenyebb szektora, egy elhúzódó válság számos vállalkozás végét jelentené, ebből fakadóan pedig milliók válnának munkanélkülivé.  A KKV-k életbentartása kulcsfontosságú eleme, a fogyasztás fenntartásának, a recesszió mérséklésének és a gazdaság későbbi beindításának, ezért a megfelelő likviditás biztosítása elengedhetetlen a válság kezeléséhez.

A szándék nemes, azonban a megvalósítás komoly kihívás elé állítja a szereplőket. A tervek szerint a KKV-k számára nyújtott hitelek fedezetét 80%-ban a kormány állná, a hitelek kihelyezését pedig alapvetően erre szakosodott hitelintézetekre bízná. Azonban 5 nagy szereplő – köztük az Aldemore Bank – ideiglenesen máris kivonta magát a programból (CBILS – Coronavirus Business Interruption Loan Scheme). Így joggal merül fel a kérdés: képes lesz a kormány a tervezett disztribúciós csatornákon keresztül időben a szektor megsegítésére sietni?

A megoldást az angol fintech szektor jelentheti. A program kritikusai között találjuk a digitális Tide bankot, illetve a hitelezéssel is foglalkozó fintech cég, a Liberis CEO-ját, Rob Straathof-ot. A kritikák alapján a programba túl kevés szereplőt vontak be, akik ráadásul lassú szerződéskötési folyamattal bírnak, így a hitelek kihelyezése is lassú lesz, a források pedig nem érnek el idejében a célcsoporthoz. Straathof szerint, míg a programba bevont legtöbb intézmény hitelkihelyezési folyamata napokat ölel fel, addig számos szereplő, köztük a Liberis is, a beépített automatizmusok révén, akár adott napon belül képesek szerződéseket megkötni és hiteleket folyosítani. A Liberis vezetése úgy számol, hogy a releváns angol fintech szektor bevonásával, vagyis a programban résztvevő vállalatok körének bővítésével, lehetséges lenne havonta 100 000 kis- és közepesvállalkozás finanszírozását biztosítani, akár 1 milliárd font értékben. A bajba jutott vállalatok így idejében pénzhez jutnának, a munkavállalok pedig megtarthatnánk állásaikat.

 

Forrás: altfi

 

Görög Szabolcs

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.