Európa és a mobilfizetési piac

A horvát piac lesz az Auka egész Európára tervezett mobilfizetési megoldása, a Settle első tesztpiaca. A rendszert a fintech megoldásaiért több díjjal kitüntetett norvég cég alapítója és agytrösztje, Daniel Döderlein tavaly novemberben Budapesten mutatta be. A Settle-höz Magyarországon is keresnek partnereket.

Az Auka arra törekszik, hogy az európai szereplők számára is rendelkezésre álljon egy egységes mobilfizetési rendszer. Miközben Kínában az Alipay mobilfizetési rendszere ma már első helyen áll a fizetési megoldások között, és a technológiai gigászok, a Google és az Apple is folyamatosan fejlesztik platformjaikat, Európa jelentős lemaradásban van. A Settle partnerek – például mobilcégek vagy bankok – bevonásával tenné lehetővé, hogy a fogyasztók és a vállalkozások számára is egységes, jövőbe mutató, jól használható fizetési rendszer szülessen.

Válasz a problémák jelentős részére

„Horvátország azért nagyon érdekes piac számunkra, mert itt még óriási kultúrája van a készpénznek. A Settle mind a fogyasztók, mind pedig a vállalkozók fizetésekkel kapcsolatos problémáinak jelentős részére választ adhat” – húzta alá Daniel Döderlein. Az is fontos szempont, hogy a turizmusból származó bevételek nagy aránya az országban: a Settle leegyszerűsíti a turisták számlafizetését is – vegyük például azt az egyszerű esetet, amikor egy nagyobb társaság egyben fizet, majd egymás közt rendezik a számla rájuk eső részét.

A Settle az Auka többszörösen díjazott platformjára épül. A technológiát és a fejlesztést a norvég cég biztosítja, ám a rendszerhez csatlakozó partnerek értékesítik – mind a kereskedők és szolgáltatók, mind pedig a fogyasztók körében. Az Auka célja, hogy a Settle vezető mobilfizetési rendszerré váljon Európában. A Settle mögött minden országban egy önálló üzemeltető áll majd, amelybe helyi befektetőket és partnereket kívánnak bevonni.

Teljes cikk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.