Elkészült Oroszország legerősebb szuperszámítógépe, Christofari

[ad_1]2019. 11. 11.Gabriella Erdei

A Sberbank orosz pénzintézet bemutatta Oroszország leggyorsabb, 6,7 petaflops teljesítményű szuperszámítógépét, a Christofarit – közölte a finextra. A SberCloudnak, a Sberbank leányvállalatának az amerikai Nvidia céggel közösen fejlesztett szuperszámítógépe kapacitását tekintve a világon a 29., Európában pedig a 7. helyen áll.

A szuperszámítógépet Nikolai Christofari, az ország első takarékpénztárának első ügyfele után nevezték el – fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

A Christofarit Herman Gref, a Sberbank vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke, valamint David Rafalovsky, a Sberbank csoport műszaki vezetője, a Sberbank ügyvezető alelnöke és technológiai blokkjának vezetője jelentette be az AI fejlesztéséről és felhasználásáról szóló nemzetközi AI Journey konferencián.

A szuperszámítógép erőforrásainak felhasználása számos területen javítja a problémamegoldás hatékonyságát, például a természetes nyelv feldolgozása, számítógépes látás, automatizált döntéshozatal, kockázatértékelés és -kezelés, csalások észlelése, prediktív elemzés, hangsegédek és csevegőbotok létrehozása terén.

A szuperszámítógépet kutatási, kereskedelmi és kormányzati szervezetek ingyenesen használhatják a gazdaság különféle ágazataiban, például olaj- és gáziparban, banki, távközlési, kiskereskedelmi, vegyipari, egészségügyi és más területeken, 2019. december 12-től lesz elérhető a külső ügyfelek számára 5750 rubeles percenkénti tarifáért.[ad_2]

Source link

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.