Betekintés a metaverzum kezdeményezések világába

A valódi világ digitális átállása után a virtuális világok, pontosabban a metaverzumok kerültek terítékre a Citi Digital Money Symposium 2022 rendezvényén. A metaverzum fogalom bemutatása mellett szó esett a metaverzumok vonzerejéről, szabályozói megfontolásokról, néhány érdekes megoldásról, valamint a várható fejleményekről.

A metaverzum, mint fogalom már évtizedek óta jelen van a közéletben. Korábban jellemzően sci-fi művekben, regényekben és filmekben találkozhattak vele az emberek. Az elmúlt hat hónapban azonban kiemelt fontosságot kaptak a technológiai világban is a metaverzum kezdeményezések.

A panelbeszélgetést Ronit Ghose, a Citi egyik globális vezető tisztségviselője moderálta. Mellette a színpadon Ioana Surpateanu, a Swash, a Poolz Finance és a Cryptowalkers tanácsadója; Morten Juul, a Cryptowalkers társalapítója; és Stani Kulechov, az Aave Companies alapító-vezérigazgatója foglaltak helyet.

Hogyan írható le a metaverzum?

Erre a kérdése Ioana Surpateanu válaszolt. Szerinte a metaverzum egy virtuális, játékosított gazdaság, amelynek jövőjét számos kapcsolódó terület fogja formálni. Ezek a videójátékok, a blockchain, a digitális divat, a nem helyettesíthető tokenek (NFT), valamint a független, önálló személyazonosság (SSI).

Az említettekből három terület előtt is fényes jövő áll. A videójátékok új generációja rengeteg szempontból alakíthatja a metaverzumokat – az ügyfélcentrikusság, a token gazdaság, a közösségépítés, valamint a különböző eszközök birtoklása mind fontos lesz. A digitális divat várhatóan egyfajta státuszszimbólum lesz a virtuális térben is, ahogy jelenleg a fizikai világban is az. Végül a független, önálló személyazonosság az emberek digitális hírnevét fogja jelenteni. Decentralizált világok közötti átjárást tesz majd lehetővé, ez válhat a metaverzumok végső pénznemévé.

A blockchain szerepét a későbbiekben Stani Kulechov érintette. Ahogy a blockchain, úgy a metaverzum kapcsán is fontos kérdés a nyílt és a privát fejlesztés. Amennyiben a metaverzum kezdeményezések különálló, elzárt technológiát használnak, az innováció limitáltabb ütemben haladhat. Azonban ha más szempontból nem is, a blockchain alapú videójátékok kapcsán mindenképpen lesz szerepe a blockchainnek a metaverzumban.

Mi fogja az embereket a metaverzumba csábítani?

Az embereket a digitális jelenlétük kiépítése és vagyonuk gyarapítása fogja a metaverzumba vonzani Surpateanu szerint. Itt megfogalmazódhat a kérdés, hogy ki akar szabadidejében, a virtuális térben is “dolgozni”? A szakember válasza erre az volt, hogy nem munkáról van szó.  Az emberek el akarnak majd érni célokat a metaverzumban, de ezek a célok szórakoztató alkalmazásokhoz és rendezvényekhez köthetők, melyekből rengeteg lehet a jövőben.

Kulechov máshogy közelítette meg a kérdést. Szerinte nem a külső, hanem a belső megfelelés lesz a fontos. Az embereket a metaverzumban tapasztalható élmények fogják megragadni. A metaverzumok személyre szabhatósága egyedi lehetőséget biztosít akár olyan monoton tevékenységek során is, mint a bankfióki ügyintézés. Bár égető szükség nincs ezekre a megoldásokra, a lehetőség ott van.

Néhány érdekes metaverzum megoldás

A beszélgetés során Kulechov szót ejtett a Lens Protocolról. Ez egy blockchain alapú profil, amely a közösségi médiából inspirálódik. Emberek követőbázisokat építhetnek fel, azonban nincsenek egy platformhoz kötve. Amíg Facebook és Twitter ismerősök, követők között nincs átjárás, a Lens Protocol blockchainek között is megadja az uralmat a közösségi média profil felett. 

Morten Juul kiemelte, hogy manapság már lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók NFT-ket vigyenek magukkal egy-egy metaverzumba, és a virtuális világokon belül használni is tudják ezeket. Példaként videójátékokból vett fegyvereket és kiegészítőket említett meg, melyeket különböző metaverzumokban is fel lehet használni, például a Sandboxban vagy a Decentralandben. Ezekre a jövőben akár kiterjesztett valóság vagy virtuális valóság megoldások is épülhetnek.

Szükség van a metaverzum szabályozására?

Jelenleg a legtöbb metaverzum kezdeményezés egy-egy vállalathoz köthető. Ezek a vállalatok mind a saját szabályozói megfelelési folyamataik mentén fejlesztenek. Egy technológiai vállalatnak (pl. Meta, Microsoft) vagy egy pénzügyi intézménynek különböző törvényeknek kell megfelelnie. Ezeken felül viszont Surpateanu szükségesnek tartja új törvények bevezetését. Az NFT-k területén például szabványosítást vár, ugyanis projektek között gyakran változik, hogy mire terjed ki a tokenhez kötött tulajdonjog. A pénzáramlás kapcsán is elképzelhető a szabályozás bevezetése, akár a metaverzumokba és azokból kiáramló pénzek, akár a metaverzumokon belüli tranzakciók során.

Mi várható a jövőben?

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a hardverek és az infrastruktúrák fejlődni fognak. Surpateanu még a kriptográfiai védelmet, a decentralizált tőkepiacokat, a decentralizált pénzügyi protokollokat, valamint a független, önálló személyazonosságot említette meg, mint fontos területeket. Nagy volt a hangsúly azon, hogy az emberek nem fogják életük minden percét a metaverzumokban tölteni, de ezek a virtuális világok mélyen beágyazódhatnak a társadalomba. A tökéletes zárógondolat viszont Kulechovtól hangzott el – a metaverzumok világa óriási változásokat tartogat napról napra, így lehetetlen pontosan megjósolni mi lesz a jövőben.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.